Schroders: Resultaten Institutional Investor Study 2022

Schroders: Resultaten Institutional Investor Study 2022

Impact investing
Algemeen (29) rapport asset allocatie financieel plan

Impactbeleggen wordt inmiddels als één van de pijlers van duurzaam beleggen gezien, naast integratie en positieve screening, zo blijkt uit de Schroders Institutional Investor Study (IIS) 2022. 

Dit jaar deden 770 institutionele beleggers mee aan het onderzoek.
  
Bij bijna de helft van hen (48%) is impactbeleggen de meest gebruikte vorm van duurzaam beleggen, een flinke toename vergeleken met vorig jaar (38%) en 2020 (34%). Ook volledige ESG-integratie in het beleggingsproces werd vaker als eerste genoemd, waarmee het dit jaar nog sterker als voorkeursaanpak uit de bus kwam.   
 
 
V: Welke vorm van duurzaam beleggen heeft uw voorkeur?
 
Verder blijkt dat de vraag naar beleggingsoplossingen die de energietransitie ondersteunen, toeneemt. Ruim de helft (59%) verklaarde dat nieuwe beleggingskansen die bijdragen aan de energietransitie, hen zouden aansporen om meer duurzaam te beleggen. Dit gevoel leeft bijzonder sterk in het VK en Zuidoost-Azië, waar respectievelijk 68% en 62% van de beleggers behoefte had aan meer op de transitie gerichte oplossingen. 
 
 
V: Wat zou u aansporen om meer in duurzame beleggingen te beleggen?
 
Zorgen over het rendement van duurzame beleggingen
Tegelijkertijd zijn ook de zorgen over het rendement van duurzaam beleggen de afgelopen 12 maanden toegenomen: 53% noemde dit een probleem, tegen 38% een jaar geleden. Dit is opvallend, omdat de twijfels over het rendement tot nog toe elk jaar minder werden, en is waarschijnlijk het gevolg van het onzekere marktklimaat. Vooral in Zuidoost-Azië en Latijns-Amerika maakten beleggers zich hier veel zorgen over. Ook het gebrek aan transparantie en informatie werd aangewezen als belangrijke belemmering om duurzaam te beleggen. 
 
Engagement blijft voor beleggers overal ter wereld een belangrijk aspect. 59% vond concreet bewijs van resultaten in de echte wereld de belangrijkse drijfveer voor actief aandeelhouderschap in welke vorm dan ook. Daarbij vond bijna twee derde (64%) governance-kwesties (zoals de transparantie van het stemproces en aandeelhoudersresoluties) het belangrijkste dialoogthema. De andere twee dialoogprioriteiten waren mensenrechten en het klimaat. 
 
Bemoedigend is dat bijna vier op de tien beleggers beloofd heeft in 2050 netto-nul te hebben bereikt. Europese beleggers lopen hierin voorop, gevolgd door die in Latijns-Amerika, Zuidoost-Azië en Noord-Amerika. Een derde van de Noord-Amerikaanse beleggers doet nog onderzoek naar de transitie maar heeft zich nog niet vastgelegd op concrete doelen. 
  
 
V: Waar bevindt u zich op het pad naar netto-nul?
 
Beleggingsvooruitzichten
In het algemeen zijn de rendementsverwachtingen van beleggers voor de komende vijf jaar lager dan vorig jaar, door een combinatie van ernstige zorgen over de gevolgen van de oplopende inflatie en rentes, de toenemende geopolitieke onzekerheid en de vrees voor een wereldwijde economische vertraging.
  
V: Waarover maakt u zich het meeste zorgen?
 
Ondanks de somberder vooruitzichten blijkt uit het onderzoek echter dat het vertrouwen van beleggers dat ze hun rendementsdoelen halen, stabiel blijft – waarschijnlijk doordat hun verwachtingen lager liggen. 
 
Ook interessant is dat beleggers zich aanzienlijk minder zorgen maken over pandemieën dan de afgelopen twee jaar. 
 
Johanna Kyrklund, Group Chief Investment Officer en Co-Head of Investment van Schroders, merkt op: 'De markten worden meegezogen in de stroom van zorgen over rentestijgingen en recessierisico's. Uit het onderzoek blijkt dat beleggers hun allocaties naar aandelen hebben verlaagd; Schroders heeft dat zelf ook gedaan.
 
Om te bepalen welke posities rond die defensieve kernpositie in aandelen moeten worden ingenomen, is een visie nodig op de vraag wat het belangrijkste is: renterisico's of groeirisico’s? Als het om gevolgen voor het portefeuillerendement gaat, is er in het algemeen een aantal onderwerpen dat steeds sterker op de radar van beleggers staat: de oplopende inflatie en rente, monetaire beleidsverkrapping, wereldwijde conflicten en de dreiging van een wereldwijde recessie.'