NN IP: Supply chain interrupties verergeren wereldwijde voedseltekorten

NN IP: Supply chain interrupties verergeren wereldwijde voedseltekorten

Infrastructure War Ukraine
Transport logistiek.png

Problemen met de bevoorrading, repercussies van het conflict tussen Rusland en Oekraïne en extreme weersomstandigheden blijken de voedselvoorzieningsketen ernstig te verstoren.

De tekorten worden verergerd door de sancties tegen Rusland, die mogelijk meer dan 20% van de mondiale ammoniakvoorziening en een vergelijkbaar deel van de mondiale kalivoorraad treffen, en het conflict in Oekraïne, een topexporteur van maïs en tarwe, hebben geleid tot een scherpe stijging van de grondstofprijzen.

Giovanna Petti, Environmental Materials & Solutions Analyst bij NN Investment Partners:

Terwijl velen dachten dat stijgende kosten de inkomenskloof zouden verkleinen, lijken we in feite een verscherping van de ongelijkheid waar te nemen. Dit komt doordat het aandeel van de uitgaven voor voedsel per inkomensgroep verschilt: mensen in een opkomende economie zoals in landen in Afrika ten zuiden van de Sahara geven 40% van hun uitgaven uit aan voedsel, terwijl dat in ontwikkelde markten minder dan 20% is.

Het feit dat Rusland en Oekraïne samen ongeveer 40% leveren van de tarwe die in normale omstandigheden in Afrika wordt geconsumeerd, en dat de prijzen van tarwe en andere granen op het continent het afgelopen jaar een duizelingwekkende stijging hebben laten zien, legt een zeer zware tol op de schouders van Afrikaanse consumenten.

Vanuit beleggingsoogpunt zijn er veel aanbieders van oplossingen die zich positief onderscheiden binnen de sector Environmental Materials & Solutions omdat ze een efficiënt gebruik van hulpbronnen mogelijk maken: we zijn met name gecharmeerd van bedrijven in supplementen die opbrengstverhogende oplossingen bieden en hun klanten - waaronder boeren en voedselproducenten - in staat stellen meer uit hun hulpbronnen te halen, de houdbaarheid van producten te verlengen en vaak ook de efficiëntie van watergebruik te verbeteren.

In een tijd van inflatie en schaarste is het belangrijker dan ooit om verspilling van materialen te respecteren en te vermijden: daarom moeten deze spelers zich in een goede positie bevinden om in deze uitdagende omgeving veerkrachtig te blijven.