BlackRock: Grote instroom Amerikaanse ETF’s in mei, sector-ETF’s grote verliezer

 -

BlackRock: Grote instroom Amerikaanse ETF’s in mei, sector-ETF’s grote verliezer

ETFs
ETF (01) actief passief

Nadat in april wereldwijd een flinke daling van de instroom in ETF’s was genoteerd ($ 27,4 miljard), krabbelde de markt in mei weer wat op. Aandelen-ETF’s trokken met $ 54,3 miljard afgelopen maand de kar, terwijl obligatie-ETF’s de instroom bijna zagen verdubbelen naar $ 35,3 miljard. Dit blijkt uit het maandelijkse ETF-rapport van vermogensbeheerder BlackRock.

De instroom van $ 54,3 miljard in aandelen-ETF’s mag dan een enorme verbetering zijn ten opzichte van vorige maand – toen stroomde er een luttele $ 6,4 miljard naar deze ETF-categorie – maar het is nog altijd ver onder het maandelijks gemiddelde van het eerste kwartaal. Vooral Amerikaanse aandelen-ETF’s waren in trek, die namen 90% van de instroom voor hun rekening.

Ook bij de rentedragende-ETF’s, die een record-instroom zagen van $ 26 miljard, was het Amerika dat de dienst uitmaakte: 96% van de instroom ging naar Amerikaanse obligatie-ETF’s. En stroomde er in april nog juist $ 2,9 miljard uit Amerikaanse high yield-ETF’s, in mei kwam het totaal op een instroom van $ 4,1 miljard. Wereldwijd kwam de instroom in deze categorie uit op $ 3,8 miljard.

De grootste verliezer in de maand mei waren de sector-ETF’s (- $ 8,9 miljard), die de eerste uitstroom sinds augustus 2019 voor hun kiezen kregen. Vooral financials (- $ 6,3 miljard) en energie-ETF’s (- $ 1,6 miljard) hadden het zwaar.

Ad