eToro: De impact van de Ethereum ‘fusie’

eToro: De impact van de Ethereum ‘fusie’

Bitcoin M&A
bitcoin crypto (6).jpg

Geschreven door eToro’s Marktanalist Jean-Paul van Oudheusden 

Ethereum is de op één na grootste cryptomunt (na bitcoin), goed voor 18% van de totale marktwaarde van alle crypto’s. De munt is onlosmakelijk verbonden met het eerste en grootste blockchain voor smart contracts, wat ook het succes verklaart. Ethereum staat op het punt om over te gaan van het energie-intensieve Proof-of-Work (PoW) protocol naar Proof-of-Stake (PoS).

Deze nog niet eerder vertoonde overgang wordt aangeduid met Ethereum 2.0 of “The Merge”. Een succesvolle ‘fusie’ kan een enorme boost betekenen voor het platform met toepassingen uiteenlopend van gaming tot aan financiële dienstverlening. Zo’n boost is zeer welkom na de koersdaling van 60% in het afgelopen half jaar.

The Merge

De langverwachte ‘fusie’ dient vier doelen: het vergroten van de schaalbaarheid (meer capaciteit voor het doen van transacties), het energieverbruik verminderen met naar schatting 95%, inkomsten genereren voor hen die het protocol gebruiken en een betere concurrentiepositie bemachtigen ten opzichte van andere DeFi munten zoals Cardano (ADA), Solana (SOL) en Polkadot (DOT).

De drie stappen in aanloop naar “The Merge” zijn:

  1. Het lanceren van de PoS Beacon Chain in december 2020;      
  2. een ‘fusie’ tussen Beacon en Ethereum in augustus 2022;         
  3. het toevoegen van shard chains om de capaciteit te vergroten, naar verwachting in 2023

Marktontwikkeling

De ‘fusie’ is goed voor de balans tussen vraag en aanbod van Ethereum. PoS ‘validators’ moeten minimaal 32 ETH bezitten. Dat is op dit moment zo’n EUR 54.000. Door de verkoopgolf in de cryptomarkt zijn de verwachtingen nu minder hooggespannen en mogelijk treedt er opnieuw vertraging op. Ethereum co-founder Vitalik Buterin verwacht dat de ‘fusie’ plaatsvindt in augustus, maar bood geen zekerheid. Het lagere energieverbruik en de vergroting van de capaciteit komen sowieso pas als de shard chains ook zijn geïmplementeerd, op z’n vroegst dus in 2023.