Natixis IM: Economische groei halveert, staatsobligaties VS aantrekkelijker

Natixis IM: Economische groei halveert, staatsobligaties VS aantrekkelijker

Fixed Income Equity Outlook
Aandelenkoersen

De opeenstapeling van economische schokken leidt ertoe dat de economische groei in ontwikkelde markten over 2022 terugvalt naar 2,7% van 5% in 2021. In 2023 valt de groei zelfs terug naar 2,3%. De inflatie stijgt in 2022 naar 6,2%.

Dat schrijft Mabrouk Chetouane, Head of Global Market Strategy bij vermogensbeheerder Natixis Investment Managers (Natixis IM) in de meest recente Perspectives. Hoge energieprijzen, de groeivertraging door lockdowns in China, de oorlog in Oekraïne en het uitblijven van monetaire en begrotingssteun liggen ten grondslag aan de halvering van de economische groei ten opzichte van vorig jaar.

Bedrijven gaan kosten doorberekenen

Chetouane waarschuwt ervoor dat bedrijven in het tweede kwartaal van 2022 hun prijzen gaan verhogen. “In april hebben meer bedrijven dan ooit, in alle economische sectoren, aangegeven de hogere kosten aan hun klanten door te berekenen”, stelt de Natixis-strateeg. “Dit noopt tot voorzichtigheid omdat het onzeker blijft hoelang consumenten blijven spenderen, terwijl hun koopkracht afneemt en het sentiment zich op een laagterecord bevindt.”

Neutraal in aandelen

Natixis IM handhaaft een neutrale positie in Noord-Amerikaanse en Japanse aandelen en een bescheiden onderwogen positie in Europese en Aziatische aandelen. “In Europa wegen de geopolitieke spanningen op de economische vooruitzichten”, schrijft Chetouane. In China blijft een verbetering op het gezondheidsvlak uit. “De aanpak van president Xi brengt zijn economie steeds verder weg van de officiële groeidoelstelling van 5,5% voor 2022.”

Staatsobligaties VS aantrekkelijker

Hoewel nog steeds onderwogen, is Natixis IM positiever over Amerikaanse staatsobligaties, omdat de yield op de Amerikaanse 10-jarige obligaties de 3% heeft bereikt. Chetouane verwacht echter niet dat de rente nog verder zal stijgen. “Maar door eventuele negatieve groeiverrassingen zal deze ook niet gaan dalen.”