eToro: De stille opmars van de nutsbedrijven

eToro: De stille opmars van de nutsbedrijven

Infrastructure Economy
Energie elektriciteit (1).jpg

Door Jean-Paul van Oudheusden, Marktanalist Nederland, eToro

De Dow Jones Utility Average Index staat minder dan 1% onder de all-time high. Het minder bekende broertje van de vermaarde Dow Jones Industrial Average Index bestaat uit vijftien grote, beursgenoteerde Amerikaanse nutsbedrijven (eng. Utilities sector).

In het kielzog van de energiesector die dit jaar alle aandacht naar zich toe trekt met rendementen ver boven het gemiddelde, beleven aandelen uit de nutssector een stille opmars (zie grafiek). De tweede plaats voor deze sector toont de voorkeur van beleggers voor defensieve aandelenbeleggingen. Stijgende rentes maken obligaties erg onaantrekkelijk. Dat maakt nutsbedrijven, met hun dividenduitkeringen uit bijna zekere inkomsten, tot een gewild alternatief blijkt ook uit onderzoek van eToro. Het aantal respondenten dat de beste koopkansen in de sector Utilities ziet steeg met 43 procent ten opzichte van het vierde kwartaal. 18% van de Nederlandse particuliere beleggers ziet dit nu als de meest kansrijke sector.

1904 eToro

Naast het defensieve karakter profiteren veel nutsbedrijven van de toegenomen vraag naar alternatieve energie en de hogere stroomprijzen. Het steeds vaker gehoorde motto ‘Electrify the world’ geeft de sector, die verantwoordelijk is voor de aanleg en het beheer van de energie- en communicatienetwerken, een onmisbare rol op het economische hoofdpodium. De nutsbedrijven lijken tot 2050 verzekerd van grote investeringen in modernisering van infrastructuur om de net zero belofte in te lossen.

De belangrijkste spelers

In Europa zijn Iberdrola (Spanje), National Grid (Verenigd Koninkrijk) en Enel (Italië) belangrijke spelers in de nutssector. Het Franse EDF is dat eveneens, maar legt meteen ook het risico van de sector bloot: de afhankelijkheid van grillig overheidsbeleid. De huidige Franse regering overweegt de invoering van prijsplafonds vanwege de sterke focus op olie en energie-onafhankelijkheid, hetgeen de winstgevendheid op korte termijn kan schaden.

Nutsbedrijven voor defensieve beleggingen

We zijn van mening dat de koersen in het tweede kwartaal kunnen stijgen, omdat beleggers het risico op een recessie te hoog inschatten. Naar onze verwachting zijn de bedrijfswinsten nog steeds op peil. Het aanstaande kwartaalcijferseizoen zal dat moeten uitwijzen. Op korte termijn geven we de voorkeur aan cyclische sectoren als energie en financials.

We volgen echter een tweesporenbeleid, omdat we ook zien dat we structureel in een omgeving zijn beland met lagere rendementen en meer volatiliteit. Nutsbedrijven kunnen zeker worden toegevoegd aan de defensieve kant van de portefeuille en kunnen bijvoorbeeld worden bespeeld met de MSCI Europe Utilities UCITS ETF. Een andere potentiële sector voor defensieve beleggingen is gezondheidszorg die ten opzichte van de nutssector lagere schulden en lagere reguleringsrisico’s met zich meebrengt.