eToro: Marktcommentaar van Ben Laidler

eToro: Marktcommentaar van Ben Laidler

Financial markets War Ukraine
Koersgrafiek (06) koers pijl omhoog stijging

Onderstaand vindt u het marktcommentaar van Ben Laidler, Global Markets Analist bij eToro:

“De oorlog in Oekraïne heeft onder beleggers niet alleen geleid tot een rotatie naar veilige havens zoals de US dollar, obligaties en goud, ook zagen we een opleving van aandelen in de sector hernieuwbare energie. 

Een spaarzaam groen lichtpuntje in de huidige marktturbulentie is dat Europese regeringen zich opnieuw buigen over de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en dat de olieprijs van meer dan 100 USD per vat alternatieven aantrekkelijk maakt. Er zijn drie manieren waarop de huidige geopolitieke situatie als katalysator voor de transitie naar groene energie werkt:

Ten eerste komt er een grotere focus te liggen op de risico's van energieafhankelijkheid van Rusland en zal de noodzaak vanuit de private sector voor diversificatie van de energiemix in West-Europa sterk toenemen. Het Centraal Planbureau (CPB) concludeerde bijvoorbeeld al dat het Nederlandse bedrijfsleven gemiddeld gevoeliger is voor een Russische energieboycot dan andere West-Europese economieën, omdat Nederland als exportland via productieketens nauwer verbonden is met Europese landen die sterker zijn geïntegreerd met Rusland. [1]

Ten tweede hebben Europese regeringen plannen gelanceerd voor een snellere overgang naar een koolstofarme economie. Duitsland heeft bijvoorbeeld aangekondigd twee nieuwe installaties voor vloeibaar aardgas (LNG) te bouwen en heeft zijn streefdatum voor een volledig klimaatneutrale energievoorziening versneld naar 2035.[2] Nederland investeert al flink in het stimuleren van de productie van duurzame energie en energiebesparing als onderdeel van de commitment aan de net-zero doelstelling in 2050.[3] Het tempo van dit soort inspanningen komt mogelijk in een stroomversnelling door de huidige energiecrisis.

Ten slotte zijn Europese industriële fabrikanten koplopers in de sector hernieuwbare energie. Door de huidige olieprijzen kan hernieuwbare energie beter concurreren op kosten. De oorlog in Oekraïne verplicht de EU-lidstaten ertoe hun afhankelijkheid van Russisch gas te beëindigen en te investeren in de eigen kampioenen op het gebied van duurzame energie.

Dit biedt de sector hernieuwbare energie veelbelovende vooruitzichten. Sinds de invasie van Oekraïne op 24 februari is SolarEdge (SEDG), de grootste aanbieder van omvormeroplossingen voor zonne-energie, 17% gestegen, drie keer zoveel als de S&P 500. Ook de iShares Global Clean Energy ETF (ICLN) en het Clean Edge Green Energy Index Fund (QCLN) hebben beide beter gepresteerd.”

 

[1] https://www.cpb.nl/analyse-van-de-internationale-handelssancties-tegen-rusland#

[2] https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-02-28/germany-brings-forward-goal-of-100-renewable-energy-to-2035

[3] https://www.government.nl/topics/renewable-energy