abrdn: Versnipperd parlement groter risico Franse verkiezingen dan extreme kandidaat

abrdn: Versnipperd parlement groter risico Franse verkiezingen dan extreme kandidaat

Politics France
Frankrijk vlag.jpg

Hieronder vindt u het commentaar van Pietro Baffico, econoom bij abrdn, in aanloop naar de Franse presidentsverkiezingen:

"Het politieke spectrum in Frankrijk is nog meer versnipperd geraakt door de opkomst van Eric Zemmour die stemmen uit de extreemrechtse hoek probeert te winnen. Ook moeten de grote regeringspartijen steeds meer moeite doen om meer kiezers te trekken. Ondertussen heeft Marine Le Pen haar euroscepsis gematigd in een poging om het politieke midden aan te spreken. Het grootste risico is niet zozeer dat een extreme kandidaat als grote winnaar uit de bus komt, maar een versnippering van het parlement. Als er een tweede termijn voor de huidige liberale regering komt zal deze waarschijnlijk compromissen moeten sluiten met zowel linkse als rechtse partijen over economisch, energie-, en Europees beleid. Dit kan leiden tot beleidsstilstand.

"De herverkiezing van Macron zal door de financiële markten worden toegejuicht, omdat het huidige beleid kan worden voortgezet, de hervormingsagenda verder vorm krijgt, mogelijk meer EU-integratie plaatsvindt en een hernieuwde poging kan worden gedaan om het pensioenstelsel te hervormen. Macron is een voorstander van meer investeringen in groene en nucleaire technologieën, maar zal terughoudend zijn met het verhogen van brandstof- of CO2-belastingen uit vrees de Gele Hesjes-beweging nieuw leven in te blazen. De pensioenhervorming blijft een heikele kwestie en kan ook de sociale spanningen aanwakkeren waar Macron vooral in de eerste jaren van zijn presidentschap mee te maken kreeg. 

"Mocht een van de populistische kandidaten wordt verkozen, zullen Franse activa waarschijnlijk onder druk komen te staan. Wij verwachten een toename van de spreads op Franse staatsobligaties en een underperformance van op Frankrijk gerichte aandelen en obligaties."