State Street SPDR ETFs: De industriesector heeft de wind in de rug

State Street SPDR ETFs: De industriesector heeft de wind in de rug

ETFs
Industrie.jpg

In de afgelopen weken was er sprake van een netto-uitstroom van in Europa gevestigde sector-ETF's, waarbij de verkoop van Financials (met name Europese banken) de instroom in Energy-ETF’s tenietdeed. Die trend is de afgelopen dagen vertraagd, omdat beleggers hun blik richten op andere sectoren. In deze omgeving ziet State Street SPDR ETFs verschillende positieve indicatoren voor de sector Industrials:

  • Door de hernieuwde aandacht voor het belang van energieonafhankelijkheid en leverzekerheid neemt de vraag naar projecten voor elektriciteitsopwekking toe en wordt de energietransitie mogelijk versneld.
  • In Europa wordt een stijging van de defensie-uitgaven verwacht, dit zou de vraag naar helikopters, luchttransport en afweersystemen kunnen aanjagen.
  • De infrastructuurwet van 1.000 miljard USD in de Verenigde Staten bevat plannen voor verbeteringen aan wegen, bruggen, luchthavens, waterwegen en energie-infrastructuur in het hele land, en doet daarmee een groot beroep op producten en diensten van Industrials.
  • Door hogere gewasprijzen (door de verstoring van de tarwe en maïsoogst in Oekraïne en Rusland) kan de cyclus worden verlengd, wat de vraag naar landbouwmachines naar verwachting aanwakkert.
  • In reactie op de stijgende metaalprijzen kan de vraag naar mijnbouwmachines toenemen.
  • Na jaren van beperkte kapitaaluitgaven stijgt bij olieproducenten de vraag naar booruitrusting, wat ten goede komt aan toeleveranciers en transporteurs.
  • De volumes en prijzen in de scheepvaart en logistiek blijven naar verwachting hoog.

Amerikaanse Industrials op de korte termijn, Europa voor de lange termijn

De Amerikaanse Industrials lijken in het voordeel, omdat zij direct profiteren van de aanzienlijke Amerikaanse infrastructuuruitgaven in de komende jaren. Daarnaast is naar verwachting de impact van de oorlog in Oekraïne beperkt voor binnenlandse industriële activiteit in de Verenigde Staten, terwijl de Europese industrie kampt met internationale sancties en de zoektocht naar alternatieven voor Russisch gas. State Street SPDR ETFs ziet daarom op korte termijn de meeste directe kansen in de Amerikaanse industrie. Op langere termijn zijn er ook voor Europese Industrials veelbelovende onderliggende groeidrijvers. Een groot aantal van de beursgenoteerde bedrijven in deze sector profiteert van de toenemende vraag naar groene energie-infrastructuur en technische oplossingen voor het verhogen van energie-efficiëntie.

Philippe Roset, Hoofd Noord-Europa voor State Street SPDR ETF’s: “Voor beleggers die de voorkeur geven aan een meer gediversifieerde benadering is de World Industrial Sector een derde optie. Naast de Verenigde Staten (52%) en Europa (26%), biedt deze een exposure van 14% aan Japanse Industrials - de op één na grootste blootstelling aan één land in deze index, vanwege de grote verscheidenheid aan bekende engineeringbedrijven in Japan.”