Principal Global Investors: Waarom fundamentals uiteindelijk belangrijk zijn

Principal Global Investors: Waarom fundamentals uiteindelijk belangrijk zijn

Commodities Fixed Income Equity War Ukraine Russia
Algemeen (06) aandacht omhoog alert.jpg

Door Seema Shah, Chief Strategist bij Principal Global Investors

Bij een snel ontwikkelend geopolitiek conflict, hoewel moeilijk, is het belangrijk dat beleggers hun kalmte bewaren en overwegen dat basisgoederen uiteindelijk de belangrijkste drijvende kracht zijn achter de rendementen op lange termijn.

Naarmate het conflict in Oost-Europa zich ontwikkelt, maken alarmerende scènes van wanhoop, maar ook inspirerende kracht, het voor beleggers moeilijk om emotionele reacties te scheiden van fundamentele analyse.

Naarmate de marktvolatiliteit stijgt, komen er verschillende fundamentele thema’s aan het licht:

[1] De aandelenindices in de Verenigde Staten hebben zich goed staande gehouden, vooral ten opzichte van Europa. Dit is niet alleen een weerspiegeling van de onderliggende kracht van de Amerikaanse economie, maar ook van de status van Amerika als netto-energie-exporteur. Als netto-energie-importeur afhankelijk van Russische olie en gas, loopt de Europese economie daarentegen een aanzienlijk groter economisch risico.

[2] Ondanks de toenemende vrees voor inflatie zullen de centrale banken de beleidsverkrapping eerder vertragen, niet versnellen. De staatsobligaties zijn de laatste dagen gestegen, vooral die van Europese landen. Beleggers haasten zich naar veilige havens, maar er is ook een scherpe herwaardering van de monetaire verkrappingsverwachtingen.

[3] Grondstoffenprijzen stijgen met elke angstaanjagende krantenkop. Aan het einde van het spectrum zijn grondstoffen gestegen, omdat de vrees voor Russische vergelding leidt tot een stijging van de prijzen, waardoor deze zowel een geopolitieke als inflatiehedge zijn geworden.

Beleggers moeten voorbereid zijn op verdere marktvolatiliteit, en verdere verliezen zijn nog steeds mogelijk. Zelfs als de krantenkoppen het onderliggende beeld verstoren, zijn de opkomende beleggingstrends gebaseerd op de essentiële goederen en diensten en zullen deze de komende weken en maanden waarschijnlijk een sterkere positie krijgen.