Infinity Recycling's Circular Plastics Fund gaat plastic afvalprobleem te lijf

Infinity Recycling's Circular Plastics Fund gaat plastic afvalprobleem te lijf

ESG-investing ESG
Plastic afval-flesjes in water-milieu.jpg

Infinity Recycling's Circular Plastics Fund - dat zal investeren in bedrijven die bewezen recyclingtechnologieën gebruiken om plastic af te breken tot primaire grondstoffen waarmee de industrie nieuwe producten kan maken - heeft bij de closing van haar eerste financieringsronde grote steun gekregen van wereldwijde spelers in de toeleveringsketen van plastic, evenals Invest-NL, het Nederlandse overheidsfonds voor innovatie.

Investeerders zijn onder meer Amerikaanse petrochemische bedrijven, Chevron Philips Chemical en LyondellBasell, de in Singapore gevestigde toeleverancier aan de plasticindustrie Indorama en Invest-NL. Ze hebben samen meer dan EUR 40 miljoen toegezegd aan het Rotterdamse investeringsteam. Het Circular Plastics Fund is een artikel 9 impactfonds, het meest ‘groene’ label onder de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) van de EU. Het in Luxemburg geregistreerde fonds streeft naar een netto IRR van 18% tot 22% en een totale omvang van EUR 150 miljoen.

De groeiende consumptie van plastic zorgt voor een afvalcrisis. Jaarlijks wordt ongeveer 400 miljoen ton plastic afval gecreëerd, wat overeenkomt met meer dan 35 kg voor elke persoon op aarde. Minder dan 20% hiervan wordt wereldwijd gerecycled. De rest belandt op stortplaatsen, in verbrandingsovens of lekt in het milieu.

Jeroen Kelder, Managing Partner bij Infinity Recycling, zegt:

“De wereld wordt overspoeld door plastic afval en het aanbod blijft exponentieel groeien omdat de vraag niet afneemt. Dit betekent dat de huidige benadering gericht op mechanische recycling het tij niet kan keren. Het Circular Plastics Fund vult deze lacune in de markt door bedrijven te ondersteunen met beproefde recyclingtechnologieën zodat ze kunnen opschalen.”

Het geavanceerd ‘upcyclen’ van afval is een aanvulling op mechanisch recyclen, omdat het de omzetting mogelijk maakt van zelfs de moeilijkste plastic afvalstromen in waardevolle primaire grondstoffen en daarnaast de kwaliteitsbeperkingen bij het gebruik van gerecycleerd materiaal voor de vervaardiging van nieuwe levensmiddelenverpakkingen – goed voor ongeveer 40% van de mondiale vraag naar plastic - overwint.

Managementadviesbureau McKinsey schat dat de wereldwijde markt voor geavanceerd gerecycled plastic in 2050 een omvang van 500 miljoen ton per jaar zal bereiken, meer dan $ 300 miljard aan omzet genereert, en ongeveer 40% van de totale aanvoer van nieuwe grondstoffen voor nieuwe producten voor haar rekening neemt.

Jan-Willem Muller, Managing Partner by Infinity Recycling, zegt: “Wij denken dat lokaal afval kan worden gebruikt binnen de bestaande petrochemische marktinfrastructuur. Dat is de snelste en meest schaalbare oplossing voor deze existentiële crisis. Het is dan ook heel toepasselijk dat ons Circulair Plastics Fund de eerste closing in de ‘Week van de Circulaire Economie’ in Nederland succesvol heeft afgerond.”

Global Plastic Supply Chain Investors en Invest-NL commiteren zich aan Circular Plastics Fund Wouter Bos, Invest-NL CEO, zegt: “Invest-NL steunt het Circular Plastics Fund van Infinity Recycling als een van de eerste investeerders, omdat het fonds zal investeren in innovatieve technologieën die de industrie in staat stellen om de hoeveelheid hoogwaardig gerecyclede plastics uit laagwaardige plastic afvalstromen te vergroten. Dit past bij ons doel om een meer circulaire en duurzame Nederlandse economie te creëren."

Benny Mermans, Vice President of Sustainability bij Chevron Phillips Chemical (CPChem) zegt:

“Ons bedrijf zet zich in om ervoor te zorgen dat plastics maatschappelijke voordelen blijven opleveren zonder een negatieve impact op het milieu te hebben. Dit doen we door onze producten duurzaam te produceren, de kleinst mogelijke voetafdruk achter te laten en anderen in staat te stellen dit ook te doen. Plastic afval is een waardevolle hulpbron en het recyclen draagt bij aan het creëren van een circulaire economie voor kunststoffen. Met de investering in Infinity Recycling's Fund wil ons bedrijf de meest veelbelovende geavanceerde recyclingtechnologieën ondersteunen, de waardeketen verbinden en de complementariteit van mechanische en geavanceerde recycling bewijzen. Dit zijn allemaal belangrijke stappen om verandering te versnellen voor een duurzame toekomst.”

Richard Roudeix, Senior Vice President Olefins and Polyolefins, EMEA and India bij LyondellBasell besluit:

“Wij geloven dat samenwerking in de waardeketen van cruciaal belang is voor ons gezamenlijk succes om een einde te maken aan plastic afval in het milieu. LyondellBasell’s betrokkenheid bij Infinity Recycling, onze eerste fondsinvestering in Europa, weerspiegelt onze toewijding aan het versnellen van inspanningen om een circulaire economie voor plastics te bereiken door het katalyseren van verdere investeringen in recyclingtechnologieën. Plastics maken een moderne samenleving mogelijk en zijn essentieel voor de ontwikkeling van een duurzamere wereld. Via dit fonds willen we de samenleving blijven laten profiteren van de voordelen van deze materialen door de verdere ontwikkeling van recyclingtechnologieën te ondersteunen om de recycleerbaarheid van plastic afval te vergroten.”

New Amsterdam is de placement agent voor het Circular Plastics Fund, Loyens & Loeff de juridische adviseur, Mazars Group de fiscaal adviseur en Trustmoore Luxembourg de administrator.