State Street SPDR: Europese ETF flows in 2021 verpulveren eerdere records

State Street SPDR: Europese ETF flows in 2021 verpulveren eerdere records

ETFs
Berekeningen3.jpg

Europese ETF flows in 2021 verpulverden eerdere records. Dat blijkt uit gegevens van State Street SPDR. De totale netto instroom voor de Europese ETF-industrie bedroeg € 169 miljard in 2021.

2021 was het jaar van aandelen, met een netto instroom van € 122 miljard (73% van het totaal). Obligatie-ETFs werden meer door institutionele beleggers gebruikt, maar de netto-instroom bedroeg ‘slechts’ € 38 miljard. Duurzame (ESG) ETFs registreerden iets meer dan € 72 miljard aan netto-instroom, waarbij het grootste gedeelte naar aandelen werd gealloceerd.

Eerdere records van netto-instroom in alle in Europa gevestigde UCITS ETFs stamden uit 2019, met € 111 miljard, opgevolgd door 2020 met € 97 miljard. De netto instroom van € 169 miljard in 2021 toont aan dat ETFs steeds bekender worden en vaker gebruikt worden om een specifieke positie in de portefeuille op te nemen (zie figuur 1).

'Institutionele beleggers in Nederland waarderen sinds de aanvang van de COVID-19-crisis vooral de liquiditeitsvoordelen van obligatie ETFs en zijn daar meer gebruik van gaan maken', aldus Philippe Roset, Hoofd Noord Europa bij State Street SPDR ETFs.

'Daarnaast zochten particuliere beleggers steeds vaker een alternatief voor de negatieve rente op hun spaarrekening en kwamen via platforms of vermogensbeheerders ook vaker bij ETFs uit.'

Steeds meer beleggers worden bewust van de voordelen van ETFs, zoals transparantie, flexibiliteit door intra-day verhandelbaarheid, gerichte exposure en lage kosten. Dit leidde tot een sterke toename van het handelsvolume in ETFs op de beurs in 2021.

Figuur 1 – Netto instroom UCITS ETFs in miljard EUR, per asset class 

 

2021

2020

2019

Aandelen

122

52

47

Obligaties

38

31

56

Grondstoffen

4

13

8

Overig

4

1

Totaal

169

97

111

Bron: Bloomberg Finance L.P., State Street Global Advisors, per 24-12-2021

(van USD omgerekend naar EUR voor 2021 met 1.13, 2020 met 1.22 en 2019 met 1.12)

 

Beursrecords gecombineerd met massale instroom in aandelen

Onder meer door de wereldwijde stimuleringspakketten en toenemende bestedingen van consumenten, lieten bedrijven goede resultaten zien en noteerden aandelenindices vele recordstanden door het jaar heen. De positieve aandelenmarkten versterkten de investeringen in aandelen ETFs, die in totaal € 122 miljard aan netto-instroom zagen; met name wereldwijde en Amerikaanse exposures waren populair.

Nieuwe COVID-19-varianten, zoals Delta en Omikron zorgden slechts tijdelijk voor onrust en markten herstelden snel. Beleggers zijn aanzienlijk meer sector-ETFs gaan gebruiken, vanwege de verschillen in impact van de lockdowns op verschillende sectoren en het daaraan gekoppelde verschil in rendement.

Duurzame obligatie ETFs in trek

In de obligatie-categorie waren het vooral duurzame ETFs die sterke instroom zagen, namelijk zo’n € 16 miljard van de totale EUR 38 miljard in obligatie-ETFs. Daarbij is het goed om aan te merken dat Europese staatsobligaties of Amerikaanse Treasuries meestal niet als specifiek duurzaam aangemerkt worden.

De nieuwe SFDR-regelgeving en rapportageverplichtingen speelden een belangrijke rol in 2021. Verder was er veel aandacht voor het klimaat en de doelstelling om portefeuilles in lijn te brengen met het Akkoord van Parijs door de CO2-uitstoot te verminderen. Veel beleggers hebben in 2021 stappen genomen om portefeuilles duurzamer in te richten, waarbij traditionele beleggingen verruild worden voor een ESG-alternatief.

Roset geeft aan dat duurzaamheid hoog op de agenda staat bij beleggers in Nederland: 'Beleggers zijn al langer bezig om hun gedachten te vormen rondom duurzaamheid, maar 2021 was het jaar waarin ook echt grote stappen gezet zijn om deze gedachten om te zetten in een duurzamere portefeuille. We hebben verschillende Nederlandse klanten geholpen met een kostenefficiënte omschakeling naar een ESG-strategie.'

ETF-inflows zullen blijven groeien

Volgens Roset zullen de inflows in ETFs volgend jaar verder groeien: 'Ik verwacht in 2022 weer een relatief sterk jaar voor aandelen-ETFs, met name door de voortzetting van het economisch herstel, sterkere balansen van bedrijven en hogere inflatie en de aanhoudende lage rente op obligaties.'

De instroom in obligatie-ETFs zal volgens hem nog meer dan in 2021 gedreven worden door beleggers die op zoek zijn naar duurzame alternatieven op obligatie-gebied. 'Verder zullen institutionele beleggers obligatie-ETFs vaker gebruiken om liquiditeit aan hun portefeuille toe te voegen.'