NN IP: De markt voor impactbeleggen is klaar voor een snelle groei

NN IP: De markt voor impactbeleggen is klaar voor een snelle groei

Impact investing
Investering.jpg

De markt voor impactbeleggen van 715 miljard dollar zal waarschijnlijk snel groeien, want de vraag van beleggers stijgt, overheden nemen initiatieven voor groene groei en de regelgeving is gunstig. In vergelijking met de bredere markt voor duurzame beleggingen (35,3 biljoen dollar) is impactbeleggen nog een niche, maar het momentum is aangetrokken sinds de introductie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties en de ondertekening van het klimaatakkoord van Parijs in 2015.

Er zijn drie sectoren om in de gaten te houden: gezondheidszorg, technologie en ‘groene’ industrie. Ivo Luiten, Lead Portfolio Manager Impact Equity bij NN Investment Partners geeft commentaar:

“Vanuit fundamenteel oogpunt en kijkend naar het type bedrijven waarin onze impactfondsen beleggen, waren de vooruitzichten niet eerder zo goed als nu. Er kan altijd sprake zijn van cyclische tegenwind, maar structureel is er een enorme groei.” “We kennen de uitdagingen, maar die creëren voor vermogensbeheerders en banken ook kansen om de transparantie te vergroten over hoe zij de daadwerkelijke impact van hun beleggingen meten. Echte impact-fondsen die deze kans grijpen, zullen zich onderscheiden naarmate de markt zich in de komende vijf jaar verder ontwikkelt.”

Als de sector groeit, moeten beleggers echter wel scherp zijn op ‘impact washing’.

“Bedrijven die de proliferatie van kunststoffen aanpakken, zijn een belangrijke kans. Nieuwe technologieën zoals chemische recycling worden ontwikkeld als aanvulling op traditionele mechanische methoden. Bedrijven die helpen om de uitstoot te verlagen en recyclingoplossingen te ontwikkelen in sectoren met een hoge uitstoot, zoals de staal- en cementindustrie, maken ook stappen.”