AXA IM: Teleurstellend banenrapport weerhoudt Fed niet van taperingbesluit

AXA IM: Teleurstellend banenrapport weerhoudt Fed niet van taperingbesluit

Monetary policy
Obligaties.jpg

Het teleurstellende Amerikaanse banenrapport van september weerhoudt de Federal Reserve (Fed) er niet van om in november aan te kondigen dat het minder obligaties zal opkopen (tapering). Dat verwacht hoofdeconoom Gilles Moëc van AXA Group.

Beleggers keken uit naar de publicatie van het banenrapport over de maand september. De verwachting was dat de Amerikaanse economie er 500.000 banen bij zou hebben gekregen, maar de realiteit bleek weerbarstig: er kwamen afgelopen maand ‘slechts’ 194.000 banen bij.

Ondanks deze tegenvaller wacht Moëc niet dat de Fed het taperbesluit zal uitstellen. “Op het eerste gezicht zou de ‘misser’ van de Amerikaanse banencijfers van september de Fed moeten waarschuwen tegen overhaaste tapering”, schrijft Moëc in zijn wekelijkse Macrocast voor AXA Investment Managers. Hij betoogt dat de Fed de sneller dan verwachte daling van het werkloosheidscijfer, gecombineerd met een nieuwe loonstijging, niet kan negeren.

“De details van het banenrapport, in combinatie met de macro-indicatoren ook buiten de arbeidsmarkt, zijn naar onze mening echter sterk genoeg om een meerderheid van het Federal Open Market Committee ervan te overtuigen om tijdens de vergadering van drie november een verkrapping aan te kondigen, met onmiddellijke ingang.”