eToro: Meme stocks zijn een blijvertje

eToro: Meme stocks zijn een blijvertje

Equity
Beursvloer (02)

Van GameStop tot AMC, ‘meme stocks’ zijn uitgegroeid tot een sensatie in de wereldwijde aandeelmarkten. Maar zijn meme stocks ook een blijvertje?

'Sinds januari is de beleggerscommunity die meme stocks volgt blijven groeien', zegt Ben Laidler, global markets strategist bij multi-asset investeringsplatform eToro. 'Het aandeel van de handel in meme stocks verschilt per regio – het is bijvoorbeeld populairder in de VS dan in Europa – en onze analyse laat zien dat het fenomeen meme stocks niet is verdwenen',  voegt hij eraan toe.

Laidler en zijn team hebben twee mandjes van meme stocks gecreëerd: een kleine BANG-index die de vier oorspronkelijke en bekendste meme stocks Blackberry (BB), AMC Entertainment (AMC), Nokia (NOK) en Gamestop (GME) volgt, en een bredere MEME-index met 15 namen die representatief is voor de ontwikkeling en verspreiding van het fenomeen tot aan aandelen zoals sportgokker Draftkings (DKNG) en fitnessbedrijf Peloton (PTON).

'De prestaties van de twee indices laten zien dat het meme stocks fenomeen tijdens de zomermaanden is teruggekeerd met meer aandelen erbij, meer retailbeleggers die het fenomeen online volgen, en met geboekte koersrendementen die ruim boven bredere indices liggen', zegt Laidler. 

Meme stock baskets vs. S&P 500 (30 august 2019 – 30 august 2021)

 Uit eToro's eerder gepubliceerde enquête onder particuliere beleggers bleek dat 17% van de wereldwijd ondervraagde beleggers meme stocks bezat, minder dan werd gedacht maar nog steeds veel, en met een grote spreiding tussen landen (van 30% in Roemenië tot 10% in Australië). Overeenkomend met de wereldwijde resultaten heeft 14% van de Nederlandse particuliere beleggers meme stocks in hun portefeuille.

'Particuliere beleggers hebben een unieke, geheel eigen beleggingsstrategie voor ‘meme stocks’ ontwikkeld, waarbij ze gebruikmaken van een groeiende online community en nieuwe beleggingsinstrumenten om te beleggen in kleinere, uit de gratie geraakte consumentenaandelen en om institutionele beleggers steeds meer uit te dagen. Daarom denken wij dat meme stocks een blijvertje zijn', aldus Laidler.