ASI: Olympische gedachten voor beleggers

ASI: Olympische gedachten voor beleggers

Japan
Olympics.jpg

De Olympische Spelen in Tokio moeten het doen zonder buitenlandse toeschouwers. Maar laten buitenlandse beleggers hierdoor Japan links liggen?

Volgens Kwok Chern-Yeh, hoofd Japanse aandelenbeleggingen bij Aberdeen Standard Investments, moeten beleggers zich niet richten op wat niet kan, maar juist op wat er wel gebeurt. De Japanse economie herstelt zich, de productie trekt aan. Het land van de rijzende zon biedt een schat aan beleggingskansen, iets wat wel eens over het hoofd wordt gezien. Want van de meer dan 2000 beursfondsen in de Topix, wordt ruim 40% niet gevolgd door analisten. Als actieve beleggers hun huiswerk doen, zijn er genoeg pareltjes te vinden onder de kleinere minder bekende bedrijven.

Ruim 14% van de Japanse aandelen wist een plus te boeken van 500% of meer, in de tien jaar oplopend tot de pandemie. Dit onderstreept maar weer eens dat bedrijfswinsten niet in de pas hoeven te lopen met een zwakke economie.

Kwok Chern-Yeh denkt dat de digitale transitie, interconnectivity en zorgtechnologie gebieden zijn waar er nog veel ruimte is voor structurele groei. De Japanse zorguitgaven stapelen zich op terwijl de beroepsbevolking krimpt. Bedrijven die medische apparatuur maken, blijven in R&D investeren om zo hun concurrentievoordeel te behouden.

Duurzaamheidstrends

Allerlei nieuwe duurzaamheidstrends zijn onmiskenbaar in opkomst nu economieën wereldwijd beleid voeren dat gericht is op het verbeteren van het milieu. Een aantal Japanse bedrijven heeft nieuwe technologieën ontwikkeld om de transitie naar een duurzamere wereld te overbruggen. Bijvoorbeeld Takuma, leverancier van afvalverwerkingstechnieken, die de transitie naar een groene economie mogelijk maakt en Sanken Electric, dat chips produceert om witgoed energiezuiniger te laten draaien.

ESG is ook iets waar beleggers steeds meer op letten. Alhoewel de producten en het management van veel Japanse bedrijven uitstekend zijn, is transparantie vaak nog ver te zoeken. Zo houdt een autofabrikant de manier waarop ze hun kwaliteits- en veiligheidsnormen in hun productieproces hebben vastgelegd, min of meer geheim. Als deze informatie makkelijker te vinden zou zijn, zouden beleggers meer inzicht hebben in de concurrentiepositie van het bedrijf en de aandelenkoers zelfs kunnen opdrijven.

Binnenlandse bestedingen groeien

De wereldeconomie trekt aan en daar zullen niet alleen Japanse bedrijven maar ook beleggers van weten te profiteren. Daarnaast zullen de binnenlandse bestedingen toenemen naarmate het aantal gevaccineerden stijgt en de Japanse economie de deuren weer opent.

Hoe jammer ook  dat er geen toeschouwers aanwezig mogen zijn bij de Olympische Spelen, het evenement biedt ook een goede gelegenheid om de vele beleggingskansen die het veerkrachtige Japan rijk is, eens onder de loep te nemen.