BMO GAM: Hoogte renteafdekking kan nadelig zijn voor opgebouwd pensioenvermogen jongeren

BMO GAM: Hoogte renteafdekking kan nadelig zijn voor opgebouwd pensioenvermogen jongeren

Pension system
Pensioencontract (01)

In het nieuwe pensioenstelsel is pensioenopbouw alleen nog mogelijk op basis van een premieovereenkomst. Dan is de hoogte van het pensioen nog steeds afhankelijk van de rentestand. Maar naast de hoogte van het op te bouwen pensioen zal er ook aandacht zijn voor de hoogte en de volatiliteit van het reeds opgebouwde vermogen van een deelnemer, zegt Justus van Halewijn, Delegated CIO bij BMO GAM.

Per leeftijdscohort gaat er gewerkt worden met een specifiek beleggingsbeleid inclusief een rente-afdekbeleid, aldus Halewijn.

'De hoogte van de renteafdekking wordt voor de jongere deelnemers een lastige afweging. Ook voor deze groep blijft het (in ieder geval gedeeltelijk) afdekken van het renterisico van belang. Maar volledige renteafdekking kan voor hen ook voor meer volatiliteit in het opgebouwde vermogen zorgen. Bij bestaande DC lifecycle beleggingsprofielen zie je in de markt veelal een zeer beperkte renteafdekking voor de jongere deelnemers. Maar de vraag die een pensioenfondsbestuur zich nu moet stellen is of dit een verstandige keuze is.'