Pensioenfonds PostNL: Kwartaalbericht Q1 2021

Pensioenfonds PostNL: Kwartaalbericht Q1 2021

Pensionfunds
Pensioen.jpg
  • Beleidsdekkingsgraad gestegen naar 107,3% per eind maart 2021
  • Actuele dekkingsgraad gestegen naar 119,7% per eind maart 2021
  • Rendement beleggingen eerste kwartaal 2021: 1,2%

René van de Kieft, bestuursvoorzitter van Stichting Pensioenfonds PostNL, over het eerste kwartaal van 2021: “Net als in het vierde kwartaal van 2020 is de actuele dekkingsgraad flink gestegen. Inmiddels is de stijging van de actuele dekkingsgraad van het afgelopen half jaar ook terug te zien in de beleidsdekkingsgraad. Oorzaak is de stijgende rente, die verrassend genoeg dit kwartaal gepaard gaat met mooie rendementen op aandelen. Dit is goed nieuws voor onze deelnemers en pensioengerechtigden. We hebben echter wel geleerd niet te vroeg te juichen en af te wachten hoe het jaar zich verder ontwikkelt.”

Ontwikkeling dekkingsgraad eerste kwartaal1

De beleidsdekkingsgraad2 bedraagt per eind maart 107,3% ten opzichte van 104,4% per eind december. De actuele dekkingsgraad3 steeg van 111,0% per eind december naar 119,7% per eind maart. De stijging van de dekkingsgraad werd zowel geholpen door een stijging van de rente als door een positief rendement op de beleggingen van 1,2% inclusief rente-afdekking.

2104 PostNL.jpg

Toelichting ontwikkeling actuele dekkingsgraad eerste kwartaal

Effect rente op dekkingsgraad

De verplichtingen worden gewaardeerd op basis van de door DNB vastgestelde rentecurve. De rente is gestegen van 0,10% naar 0,46%. Daardoor daalde de waarde van de verplichtingen,met een positief effect op de dekkingsgraad van 7,1%-punt.

Bijdrage Matchingportefeuille op dekkingsgraad

Via beleggingen in de matchingportefeuille, bestaande uit staatsobligaties en renteswaps, streeft het pensioenfonds ernaar het effect van renteveranderingen op de dekkingsgraad zoveel
mogelijk te mitigeren. Door de gestegen marktrente daalde de matchingportefeuille in waarde. Het effect hiervan op de dekkingsgraad was -1,5%-punt.

Bijdrage Rendementsportefeuille op dekkingsgraad

De bijdrage van de rendementsportefeuille op de dekkingsgraad bedroeg 2,9%-punt. Vooral aandelen droegen hier positief aan bij.

Overige effecten op dekkingsgraad

De effecten van overige oorzaken op de dekkingsgraad, zoals premie, uitkeringen, actuariële grondslagen telden op tot een bijdrage van 0,1%-punt.

Toelichting rendement beleggingen

Het afgelopen kwartaal is veel aandacht uitgegaan naar de stijging van kapitaalmarktrentes en de gevolgen hiervan voor de aandelenbeurzen. Na een snelle stijging tot 1,75% is de Amerikaanse kapitaalmarktrente echter iets teruggevallen. In Duitsland is de rente niet verder gekomen dan -0,3% en ook in het VK, waar de economische vooruitzichten vanwege de
succesvolle vaccinatiestrategie toch duidelijk verbeteren, heeft de rente moeite om verder te stijgen sinds het niveau van 0,7% is overschreden.

Alle aandelenbeleggingen noteerden wederom positieve cijfers, met bijna 9% rendement voor ontwikkelde economieën en zo’n 7,5% voor opkomende markten. Genoteerd vastgoed bewoog hierin mee, ook met zo’n 7,5% rendement. Dit kwartaal is de eerste investering van 25 miljoen euro in landbouwgrond gedaan. Omdat dit pas in maart plaatsvond viel er nog geen rendement op te maken. Deze belegging valt onder ‘alternatieve beleggingen’. In totaal zal er 350 miljoen euro geïnvesteerd worden in deze categorie.

Een stijgende rente betekent over het algemeen een daling van vastrentende waarden. Dit gebeurde deels. Hypotheekrentes bleven laag, en high yield bedrijven bewogen met aandelen mee omhoog. Hierdoor behaalden vastrentende waarden toch nog een positief rendement.

De flinke stijging van de rente maakte dat de matchingportefeuille, die als doel heeft het effect van rentebewegingen op de dekkingsgraad te dempen, zoals verwacht in waarde daalde. Onderstaande tabel geeft een overzicht van het rendement van de verschillende beleggingscategorieën over het eerste kwartaal van 2021 en YTD, alsmede de omvang en de gewichten van de beleggingsportefeuille.

2104 PostNL (tabel).jpg

Vanwege afrondingen op één decimaal kunnen sommaties van de getoonde cijfers afwijken ten opzichte van de totalen.

 

1 De gepubliceerde cijfers zijn voorlopig.
2 De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden (UFR) van de laatste 12 maanden.
3 De actuele dekkingsgraad is berekend op basis van de actuele rentetermijnstructuur (incl. UFR) zoals door De Nederlandsche Bank (DNB) vastgesteld.