Pensioenfederatie: Uitvoerders starten met overdragen ‘oude’ kleine pensioenen

Pensioenfederatie: Uitvoerders starten met overdragen ‘oude’ kleine pensioenen

Pension
Pensioen (2).jpg

Pensioenuitvoerders kunnen beginnen met de waardeoverdracht van kleine pensioenen die in het verleden (voor 1 januari 2018) zijn ontstaan, zodat ze voor deelnemers worden samengevoegd tot één pensioen. De planning die de automatische overdracht van kleine pensioenen uit het verleden regelt, is vandaag (16 maart) in de Staatscourant gepubliceerd. Het samenvoegen van pensioenen zorgt voor lagere uitvoerings- en administratiekosten en zorgt dat het pensioen over minder potjes is verdeeld.

Pensioenuitvoerders (verzekeraars, pensioenfondsen en premie-pensioeninstellingen) hebben met het ministerie van sociale zaken afspraken gemaakt over de planning van de overdracht, waarmee grofweg 2 miljoen kleine pensioenaanspraken gemoeid zijn. Een klein pensioen is een uitkering tot €503,24 bruto per jaar.
 
Deelnemers worden in elk geval door hun huidige pensioenuitvoerder geïnformeerd wanneer hun aanspraken worden overgedragen. De overdracht gaat automatisch naar de uitvoerder die verantwoordelijk is voor de lopende pensioenopbouw. Als er geen pensioenopbouw plaatsvindt, blijft het kleine pensioen staan.
 
Het is voor uitvoerders niet verplicht om mee te doen aan de actie, in totaal doen 164 van de 232 uitvoerders mee. In het afgelopen anderhalf jaar zijn de ‘nieuwe’ kleine pensioenen al samengevoegd. Nu worden de bestaande kleine pensioenen daar aan toegevoegd. Vanaf 1 april 2021 zullen de eerste uitvoerders starten met het overdragen van hun kleine pensioenen uit het verleden.
 
Het systeem van automatische waardeoverdracht is een initiatief van de pensioenkoepels (de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars).