Robeco: Hogere inflatie belemmert aandelenrally niet

Robeco: Hogere inflatie belemmert aandelenrally niet

Inflation
koersgrafiek (2).png

Nu de inflatieverwachtingen hoog oplopen, nemen de zorgen over de impact op aandelen toe. Echter, een hogere inflatie van tussen de 2,5% en 3% belemmeren de rally op aandelenmarkten vermoedelijk niet, betoogt Jeroen Blokland, portfoliomanager bij vermogensbeheerder Robeco, in zijn Daily Sketch. Pas bij een inflatie van 3,5% begint de markt te haperen, bij 6% wordt het rendement negatief.

Blokland baseert zich op de relatie tussen het rendement van de S&P500 en de jaarlijkse inflatie sinds 1955. In zijn grafiek illustreert de portfoliomanager dat er inderdaad een negatief verband bestaat tussen inflatie en het rendement van de S&P 500. “Maar pas wanneer de inflatie hoog wordt - in dit geval van 3,8% of hoger - begint de markt te haperen. Als de inflatie boven de 6% stijgt, wordt het rendement ronduit negatief, legt Blokland uit.

“Met de huidige CPI van 1,4% en een verwachte gemiddelde inflatie van 2,2% in 2021 - ik sluit een inflatie van 2,5% niet uit - is er echter geen direct gevaar. Andere indicatoren schetsen echter een minder rooskleurig beeld, maar dat bewaren we voor een andere dag.”

Chart, bar chartDescription automatically generated