Achmea IM: Lage verwachte rendementen na rally op beurzen

Achmea IM: Lage verwachte rendementen na rally op beurzen

Equity
Beursvloer (01)

INVESTMENT LETTER JANUARI 2021

Medio 2020 heeft Achmea Investment Management uitgebreid aandacht besteed aan de economische scenario’s. Directe aanleiding voor de herziening was de coronacrisis. Het basisscenario voor de middellange en lange termijn werd gewijzigd van ‘3L’ naar ‘3L - Debt Trap’ en de verwachte renteniveaus werden naar beneden aangepast.

In de kern bleef het basisscenario een scenario met lage economische groei, lage inflatie, lage rentes, hoge schuldquotes en gematigde rendementsverwachtingen. Daarnaast werden een alternatief scenario, ‘The Great Retreat’, en een aantal crisisscenario’s geïntroduceerd.

Ondertussen zijn we ruim een half jaar verder is opnieuw beoordeeld of de gemaakte aannames passend zijn. Achmea Investment Management handhaaft de aannames in de scenario’s ‘3L – Debt Trap’ en ‘The Great Retreat’, maar vervangt het crisisscenario ‘Pandemie XL’.

Samenvatting

  • Handhaving basisscenario ‘3L – Debt Trap’ waarin de verwachte economische groei, inflatie en renteniveaus laag zijn. De schuldquotes zijn hoog en voor westerse overheden dreigt een  schuldenval.
  • De verwachte rendementen voor de middellange termijn zijn gedaald ten opzichte van een half jaar geleden. Dit komt door de daling van de kapitaalmarktrentes in de eurozone en de opgelopen waarderingen.
  • Het belangrijkste alternatieve scenario is ‘The Great Retreat’. In dit scenario is sprake van milde stagflatie en zijn de reële verwachte rendementen voor veel beleggingscategorieën negatief.
  • Afscheid van het thematische crisisscenario ‘Pandemie XL’ omdat de kans op dit scenario is afgenomen.
  • Het scenario ‘Pandemic Struggle’ komt hiervoor in de plaats. In dit scenario blijkt het lastiger dan gedacht om het coronavirus onder controle te krijgen en staan risicovolle beleggingen onder druk.
  • Risico-opslagen in opkomende landen zijn gemiddeld hoger en de waardering van de aandelenmarkten lager ten opzichte van de ontwikkelde markten.
  • Daarnaast schat Achmea IM het risico op stijgende inflatie hoger in dan het risico op deflatie. Een deel van de beleggingsportefeuille inruimen voor inflatiegevoelige beleggingen is daarom verstandig. Maar het belangrijkste bij het samenstellen van een strategische beleggingsportefeuille is te zorgen voor effectieve spreiding.