BlackRock: Aandelenkoersen zijn niet te hoog

BlackRock: Aandelenkoersen zijn niet te hoog

Equity
koersen omhoog.jpg

Ondanks de nieuwe pieken van de aandelenindices en de volatiliteit van afgelopen week is BlackRock niet bezorgd over te hoog opgelopen koersen. De lage rente en verwachte herstart van de economie dankzij de vaccinaties, ondersteunen de koersen van risicovolle beleggingen de komende zes tot twaalf maanden, zegt het BlackRock Investment Institute (BII) in het wekelijkse marktcommentaar.

Het aanhoudende lagerenteklimaat maakt het lastig om traditionele maatstaven zoals koers-winstverhoudingen te gebruiken om aandelenkoersen te beoordelen. De hamvraag is of beleggers fatsoenlijk gecompenseerd worden voor het nemen van extra risico, na verrekening van de lage rente. Het BII beoordeelt de koersen daarom liever aan de hand van de verwachte rendementen van aandelen ten opzichte van de risicovrije rente. “Die lijken niet te hoog, gezien onze ramingen voor de Amerikaanse markt”, zegt het BII.

Grote koersschommelingen van een kleine groep beursfondsen die populair is onder shortsellers leidden vorige week tot een verkoopgolf. De enorme stijging van de koersen van deze aandelen leidde bij sommige beleggers tot gedwongen verkopen van andere aandelen om shortposities af te dekken. “Het is normaal dat dit tot onrust op de markt leidt, maar wij zien deze schommelingen als losstaande gevallen met een technische oorzaak. Daar moeten we ons niet op focussen”, vindt het BII.

Hoewel de aandelenwaarderingen volgens het BII momenteel niet te hoog zijn, kunnen het soepele financiële klimaat en al te stevig opgelopen aandelenkoersen wel voor nieuwe koersschommelingen zorgen. Het BII verkiest een mix van kwaliteitsaandelen om eventuele tegenvallers op te vangen die kunnen ontstaan door trage vaccinatiecampagnes en nieuwe virusmutaties, en geselecteerde cyclische bedrijven om zo te profiteren van een opleving als de economie weer op gang komt.