AXA IM: Ondanks dilemma’s kunnen beleggers niet om China heen

AXA IM: Ondanks dilemma’s kunnen beleggers niet om China heen

China
Handel met China.jpg

China is de enige grote economie die afkoerst op groei in 2020 en in 2021 een goed deel van de schade van de Covid-19-pandemie al inloopt. De beleggingskansen zijn niet te ontkennen voor Europese institutionele beleggers, maar ze staan tevens voor lastige dilemma’s.

Zo zal met de nieuwe president Joe Biden, opvolger van Donald Trump, niet direct een einde komen aan de rivaliteit tussen de economische en geopolitieke grootmachten de Verenigde Staten en China. Aan Europese landen – en daarmee de institutionele beleggers – de vraag wat hun manoeuvreerruimte is in dit krachtenveld.

Hierover gingen China-experts van Instituut Clingendael en AXA IM met journalisten in gesprek tijdens de online media roundtable in het kader van het China Platform for European Institutional Investors, het in 2019 door deze partijen gelanceerde initiatief.

Researcher Ties Dams van Clingendael wijst erop dat precies 400 jaar geleden de Nederlanders met oorlogsschepen probeerden hun visie op wereldhandel aan China op te dringen. ‘En nu is het China dat zijn model voor globalisering uitvoert naar de wereld.’ China had de coronapandemie relatief snel onder controle en zal zijn economische gewicht als gevolg zien toenemen. Dit zal zich ook in de financiële wereld vertalen in een prominentere rol, stelt Dams.

Die ontwikkeling is al jaren terug begonnen, lang voor de komst van Trump en zijn handelstarieven. China-onderzoeker Dams ziet in de overgang naar zijn opvolger Biden nieuwe complicaties voor met name Europa. ‘Trump beloofde zijn kiezers een “betere deal”. Biden heeft het over wereldwijde verbonden tussen democratische landen om China’s autoritaire opmars te stoppen.’ Dit maakt het volgens Dams veel moeilijker voor Europese landen om ‘nee’ te zeggen en ze worden dus meer dan voorheen gedwongen om te kiezen.

In zijn net gepubliceerde studie 'Fire and Haze' komt Dams tot vier scenario’s, waarbij milde en slechte economische omstandigheden gepaard gaan met minder of meer Amerikaans-Chinese spanningen. Als ‘meest waarschijnlijk’ ziet de schrijver economische opleving met oplopende spanning. Voor Europese beleggers is dit een ‘Catch-22’ situatie, waarin ze voor het dilemma staan toe te geven aan de druk vanuit de VS of aan de lonkende Chinese beleggingskansen.

Ongeacht deze toenemende politieke druk, nijgt Aidan Yao, senior econoom China bij AXA IM, met als standplaats Hong Kong, toch vooral richting de beleggingskansen. Hij verwacht dat de Chinese economie snel zal normaliseren nu de overheid een tweede golf heeft weten te voorkomen en vaccins onderweg zijn. In de 3,5-jarige cyclus die AXA IM aanhoudt, staat het land voor een expansiefase. ‘We verwachten 8% groei in 2021, na 2,3% groei dit jaar.’

De export ligt al weer boven het trendniveau en binnenlandse bestedingen en investeringen kruipen hier in de loop van komend jaar naartoe. De overheid doet ook een duit in het zakje, onder meer met ambitieuze plannen voor economische verduurzaming. Yao wijst op de grote stappen die zijn gemaakt om bijvoorbeeld luchtverontreiniging tegen te gaan. ‘China is goed voor een kwart van de wereldwijde vergroening en de grootste producent van elektrische voertuigen.’

Europese beleggers hebben duurzaamheid omarmd en zijn op zoek naar groene beleggingen. Waar dit in andere markten vaak gepaard gaat met lage rendementen, staat China voor een fase van winstherstel en noteert de kapitaalmarktrente al weer op het niveau van voor de crisis, aldus Yao.

Hieraan voorbijgaan wordt volgens hem steeds lastiger. ‘China maakt tegenwoordig deel uit van de wereldindex. Door niet in China te beleggen, waag je als belegger een significante gok tegen de benchmark.’