Bob Homan: De kracht van een goed verhaal

Bob Homan: De kracht van een goed verhaal

Long Term Investing
Bob Homan

Door Bob Homan

Verhalen spelen een belangrijke rol in ons leven. Er zijn zelfs filosofen die beweren dat het vertellen van en luisteren naar verhalen de mensen van de dieren onderscheidt. Geen wonder dat verhalen vertellen en uitleg geven ook in de beleggingsindustrie een belangrijke rol spelen. Sterker nog: analisten, strategen en beleggers spenderen meer tijd aan het toelichten van hun inzichten, ideeën en aanbevelingen dan aan het werkelijk analyseren of uitvoeren van hun beleid.

‘Storytelling’ is volgens mij erg belangrijk voor iedereen in onze industrie. Het draagt namelijk bij aan het rendement dat onze klanten maken. Zoals algemeen bekend laten beleggers zich vaak leiden door hun emoties, wat ten koste gaat van hun rendement. Beleggers hebben nu eenmaal de neiging om op hoge prijzen te kopen, omdat alles er goed uit ziet. En in zorgelijke tijden verkopen ze juist op lage prijzen, uit angst dat het nog slechter wordt.

Diverse onderzoeken laten zien dat het rendement van beleggers duidelijk lager is dan dat van de instrumenten waarin ze beleggen, omdat ze de neiging hebben in deze valkuil te trappen. Ik zie het dan ook als een taak voor elke beleggingsprofessional om beleggers in het algemeen, maar zeker hen die in zijn of haar producten beleggen, constant uit te leggen dat volatiliteit onlosmakelijk is verbonden met beleggen en dat het ontsnappen aan de pieken en dalen van de markt schier onmogelijk is. Naast het leveren van een goed product met dito rendement, leveren ze daarmee echt een bijdrage aan het behalen van een goed rendement voor hun klanten.

Wat hierbij ook helpt, is het betrekken van je klanten bij de beleggingen die je voor ze doet. Als een klant begrijpt waarom je in bepaalde bedrijven belegt, een belegging hebt gedaan, zal hij bij een tegenvallend rendement meer geduld hebben en minder gevoelig zijn voor eerder genoemde emoties. En natuurlijk is het ook gewoon leerzaam en interessant om verhalen te lezen. Daarom leest u waarschijnlijk ook deze nieuwsbrief van Financial Investigator.