Schroders: De energietransitie biedt meer kansen dan alleen duurzame energie

Schroders: De energietransitie biedt meer kansen dan alleen duurzame energie

Energy Transition
Duurzaam (9) elektrische auto energietransitie.jpg

Bij de energietransitie gaat het niet alleen om het opwekken van duurzame energie. Volgens Mark Lacey, Head of Commodities bij Schroders liggen er kansen op meer gebieden. En de energietransitie is pas net begonnen.

Bij de energietransitie gaat het over de overstap van fossiele brandstoffen naar duurzame energie met als doel de CO2-uitstoot te reduceren om aan de klimaatdoelstellingen te kunnen voldoen.

Het opwekken van duurzame energie is natuurlijk het meest in het oog springende aspect van de transitie. Schroders heeft vier aandachtsgebieden geïdentificeerd die allen betrokken zijn bij deze omslag in de energiesector:

  • Opwekken van duurzame energie

  • Energieopslag

  • Infrastructuur voor elektrisch vervoer

  • Transmissie- en distributienetwerken

De energietransitie is een langetermijnthema, dat in de komende 30 jaar richting zal geven aan de energiesector. Het bereiken van de klimaatdoelstellingen is cruciaal. Daarvoor zijn investeringen nodig in de hele waardeketen. Het is daarbij bemoedigend om te merken dat overheden steeds meer focussen op een groen herstel van de Covid-19 crisis. De EU bijvoorbeeld is van plan de komende zeven jaar 550 miljard euro te investeren in groene projecten in het kader van haar Covid-herstelplan en 2021-27 begroting. 

1. Opwekken van duurzame energie

Het opwekken van duurzame energie is de eerste stap in de transitie. Hiervoor is en blijft veel beleidssteun van overheden nodig. Duurzame opwekking van elektriciteit is een van de beleggingsthema’s. De vraag ernaar neemt toe naarmate de kosten dalen. Intussen is duurzame elektriciteit qua kosten competitief met fossiele stroom. Er liggen kansen voor nutsbedrijven met expertise op dit vlak. Maar ook voor bedrijven die materiaal leveren dat hiervoor nodig is. Denk aan windturbines en zonnepanelen. Waterstof heeft het potentieel om een hoofdrol te spelen in de decarbonisatie. In tegenstelling tot wind- en zonne-energie is het nog steeds aanzienlijk duurder om groene waterstof te produceren in vergelijking met meer CO2-intensieve alternatieven. Dat zou in de komende jaren kunnen veranderen, aangezien de EU, Japan, Zuid-Korea en de VS zich allemaal richten op een toenemend gebruik van schone waterstof.

2. Transmissie en distributie

Het opwekken van duurzame energie gaat gepaard met enkele specifieke uitdagingen. De productie vindt vaak plaats op plekken ver verwijderd van de vraag. Het verbinden van wind- of zonneparken aan het elektriciteitsnet creëert beleggingskansen. De vraag naar kabels en andere energie-apparatuur zal stijgen. Verder zal het bestaande elektriciteitsnet opgewaardeerd moeten worden om aan de extra vraag te kunnen voldoen. Tevens kan er nog flinke efficiencywinst geboekt worden.

3. Opslag van energie

Duurzame energie wordt niet altijd geproduceerd als de vraag hoog is. Er zit een onevenwichtigheid tussen tijdstip van productie en de vraag. Daar moeten oplossingen komen in energieopslag en management daarvan. Bedrijven die batterijen en accu’s ontwikkelen, maar ook andere opslagmogelijkheden, zullen hiervan profiteren.

4. Infrastructuur voor elektrisch vervoer

De noodzaak voor opslag wordt nog duidelijker als we beseffen dat de vraag naar elektriciteit zal veranderen met de stijgende populariteit van elektrisch vervoer. De mogelijkheid om elektrische auto’s te laden wordt cruciaal. Het stijgende aantal elektrische auto’s vraagt ook meer laadmogelijkheden. De productie, installatie en exploitatie van laadstations kent al diverse spelers, variërend van start-ups en nutsbedrijven tot de grote olieconcerns.