LGIM: Rally techaandelen zet voorlopig door

LGIM: Rally techaandelen zet voorlopig door

Equity Technology
Stocks.jpg

De outperformance van techaandelen kan eindigen in een bubbel, maar zover is het nog niet. “Onze bubbelindicatoren laten verhoogde signalen zien, maar nog niet verontrustend hoog. We behouden een overwogen positie in tech.” Dat betoogt Emiel van den Heiligenberg, hoofd Asset Allocatie van de Britse vermogensbeheerder Legal & General Investment Management (LGIM).

Emiel Van den Heiligenberg constateert dat markten de werkelijkheid uit het oog lijken te hebben verloren nu risicovolle categorieën na een val in maart sterke koerswinsten hebben gerealiseerd, zelfs ten tijde van een pandemie en wereldwijde recessie. “Er zijn echter goede redenen voor het verschil tussen markten en de realiteit”, aldus het hoofd Asset Allocatie in de LGIM’s CIO Update Endurance Test.

Een van de voornaamste redenen is de steun door centrale banken en overheden. “Zij zijn begonnen met agressieve programma's van begrotings- en monetaire maatregelen, waardoor de rentes nog verder omlaag zijn gegaan. Risicovolle activa varen nu eenmaal wel bij lagere rentes.”

Een andere reden is dat financiële markten toekomstgerichte mechanismen zijn en tussen de drie en twaalf maanden vooruitlopen op de realiteit. Van den Heiligenberg: “Ze vormen de collectieve visie van marktdeelnemers op de toekomstige toestand van de wereld, die de activaprijzen drijft in plaats van de huidige toestand.”

Een combinatie van bovenstaande factoren illustreert dat het verschil tussen financiële markten en de reële economie een perceptiekwestie is, schrijft de LGIM-strateeg. LGIM verlaagt de blootstelling aan beleggingscategorieën die mogelijk wel ‘te snel en te ver’ zijn gegaan, zoals Amerikaanse kredietwaardige bedrijfsobligaties. Daartegenover verhoogt LGIM de blootstelling aan hoger renderende staatsobligaties uit Australië, Zuid-Korea en de Verenigde Staten.