Capital Group: Trump en Biden - Drie gelijkenissen en vier verschillen

Capital Group: Trump en Biden - Drie gelijkenissen en vier verschillen

United States
Amerikaanse Verkiezingen.jpg

Morgen vindt het eerste presidentieel debat plaats tussen Trump en Biden. Volgens vermogensbeheerder Capital Group hebben beide kandidaten een verschillende visie op een aantal beleidsdomeinen, maar delen ze ook drie prioriteiten. Conclusie van econoom Jared Franz is dat het Amerikaanse politieke beleid in elk geval een nieuwe richting krijgt, welke kandidaat het ook wordt.

Zowel Trump als Biden zal na de verkiezingen de economie willen stimuleren met vergaande uitgaven, verwacht Jared Franz. Ook zullen de handelsspanningen met China niet meteen verdwijnen als Biden verkozen wordt. Een derde overeenkomst is dat er zowel bij de Democraten als bij de Republikeinen voorstanders zijn om de Big Tech strenger te reguleren. Verschilpunten zijn de belastingverhogingen die Biden allicht wil doorvoeren, de uiteenlopende visies op onderwijs en immigratie, en de vervanging van Ruth Bader Ginsberg in het Amerikaanse Hooggerechtshof.

Volgens Capital Group zijn dit de vier meest waarschijnlijke uitkomsten van de verkiezingen: Trump blijft president en de Senaat blijft onder Republikeinse controle; Trump houdt het Witte Huis maar de Democraten nemen de Senaat over; de Democraten winnen zowel het Witte Huis als de Senaat; Biden wordt president maar de Republikeinen blijven de Senaat controleren. “In al deze scenario’s kunnen de aandelenmarkten het goed blijven doen dankzij de lage rentes. Groei-aandelen bijvoorbeeld ogen bijzonder aantrekkelijk. Maar beleggers moeten wel rekening houden met extreme schommelingen op de markten, gezien de grote economische onzekerheid”, aldus Jared Franz.

“In drie van de vier uitslagscenario’s blijven de rentes op tienjarige Amerikaanse staatsobligaties waarschijnlijk schommelen tussen 0,5% en 1,5%. Enkel bij het zogenaamde ‘Blue Wave’-scenario - Biden wint het Witte Huis en de Democraten nemen de Senaat over - kunnen de rentes stijgen tot 1,5% à 2%, aangezien een Democratische regering dan makkelijker zijn beleid kan uitrollen, en zo de economische groei stimuleren.”

Als het inderdaad tot een ‘Blue Wave’ komt, zullen vooral gezondheidsverzekeringen, ecologische bedrijven (zonne-energie, windenergie, elektriciteit, enz.), discountwinkels en kleine technologiebedrijven daarvan profiteren. Een rechtse regering zou waarschijnlijk een relatief gunstiger klimaat scheppen voor farmaceutische bedrijven, Amerikaanse productiebedrijven en de energiesector.

Maar Jared Franz waarschuwt ook dat het heel moeilijk is om de markten te timen in de aanloop naar verkiezingen. “Voor langetermijnbeleggers is het beter om belegd te blijven, zelfs bij grote politieke volatiliteit. De geschiedenis leert dat de markten zelfs de meest tumultueuze verkiezingscycli doorkomen.”