KPMG en ChainPoint helpen bedrijven toeleveringsketen te verduurzamen

KPMG en ChainPoint helpen bedrijven toeleveringsketen te verduurzamen

ESG
Samenwerking.jpg

KPMG en softwareleverancier ChainPoint gaan samenwerken om supply chains van bedrijven inzichtelijk te maken. Het samenwerkingsverband is erop gericht om organisaties en bedrijven te ondersteunen om over de gehele supply chain zowel sociaal als op het gebied van milieu verantwoording te kunnen afleggen. In dat kader biedt ChainPoint haar softwareplatform aan en brengt KPMG haar wereldwijde expertise op dit gebied in.

“Veel bedrijven hebben de laatste vijf jaar verregaande beloftes gedaan over het realiseren van hun ‘sustainable development’ doelstellingen”, zegt Jerwin Tholen, partner bij KPMG en deskundige op het gebied van supply chain transparency. Tholen: “Het komende decennium zullen deze doelstellingen daadwerkelijk moeten worden gerealiseerd. Nieuwe wetgeving, zoals de Modern Slavery Act, de conflict minerals regelgeving en EU’s ‘Green New Deal’ betekent dat bedrijven de herkomst en inhoud van hun producten en services exact moeten kennen. Daarnaast zien we een toenemende druk van consumenten op organisaties om te reageren op de invloed van Covid-19. De pandemie heeft grote gevolgen gehad voor consumenten op zowel psychologische als ‘disposable income’ vlakken. Consumenten willen meer waar voor hun geld en meer vertrouwen van organisaties. Het effectief managen van supply chains is essentieel om risico’s te verminderen, kosten te verlagen en het vertrouwen van consumenten te winnen.”

Kritische vragen over de keten

Bedrijven zullen steeds vaker met vragen worden geconfronteerd als het om de toeleveringsketen gaat. “Een eerlijke betaling aan Indiase boeren die deel uitmaken van de keten en de garantie dat er geen Amazone hardhout in producten zit”, zegt Johan Zandbergen, CEO van ChainPoint. Zandbergen: “Het zijn voorbeelden van vragen waar organisaties een antwoord op moeten kunnen geven. Een ‘duurzame supply chain betekent kennis van en inzicht in ketens. Zowel directe leveranciers als de schakels daaronder moeten in kaart gebracht worden. Bedrijven hebben vaak niet de juiste kennis of systemen in huis om dit professioneel op te zetten. Bovendien zijn data van hoge kwaliteit een vereiste voor een helder inzicht in de supply chain.”

Complexe supply chains inzichtelijk maken

De technologie die ChainPoint in huis heeft, maakt het volgens Tholen mogelijk om lange en complexe supply chains inzichtelijk te maken en goed te managen. Tholen: “ChainPoint heeft cloud-based software dat ingezet kan worden om data effectief te verzamelen en te managen. Lange, complexe en wereldwijde supply chains vereisen de integratie van verschillende leveranciers en verschillende systemen. Het platform biedt deze mogelijkheid, is flexibel en kan zeer diverse leveranciers aan elkaar koppelen. Daarnaast is de software in staat gevoelige en vertrouwelijke informatie selectief te delen. ChainPoint heeft inmiddels succesvolle integraties uitgevoerd voor bekende organisaties, zoals het Better Cotton Initiative, Rainforest Alliance en Tony’s Chocolonely.” Zandbergen: “Onze expertise en ons platform zijn al vijftien jaar in gebruik in meer dan honderd verschillende supply chains. De fit met KPMG’s  expertise in systeemintigratie en risico mapping is daarom perfect. Aangezien het platform is gebouwd om flexibel aangepast te kunnen worden, kunnen nieuwe wettelijke eisen, zoals de EU Green New Deal, snel worden meegenomen. De samenwerking met KPMG maakt het mogelijk om bedrijven schaalbare en hoge kwaliteit oplossingen aan te bieden.”