M&G: Impact- en duurzaam beleggen niet zomaar inwisselbaar

M&G: Impact- en duurzaam beleggen niet zomaar inwisselbaar

ESG-investing Impact investing
Duurzaamheid.jpg

Met de populariteit van verantwoord beleggen ontstaat ook verwarring, zegt Véronique Chapplow, investment director van de Britse vermogensbeheerder M&G. Mensen halen vaak duurzaam (sustainable) en impactbeleggen door elkaar. Wat zijn precies de verschillen?

“Het is niet heel gek dat beleggers niet precies weten wat wat is. Sustainability en impact zijn relatief nieuwe begrippen in het ‘Verantwoord Beleggen’-spectrum. Het zijn beide oplossingen voor beleggers die hun geld liever stoppen in bedrijven die milieubewust en sociaal zijn. Tussen 2016 en 2018 waren duurzaamheid en impact de twee snelst stijgende strategieën binnen verantwoord beleggen; het percentage vermogen onder beheer steeg destijds met respectievelijk 269% en 79%.”

“Beleggers kunnen vaak wel onderscheid maken tussen duurzaam en impactbeleggen aan de ene kant en ESG aan de andere kant. Anders dan ESG-fondsen, die zich voornamelijk richten op de operationele bezigheden, gaan zowel duurzame als impactfondsen een stap verder door te letten op de economische activiteiten (dus de producten en de diensten) van een bedrijf: die moeten een positieve impact hebben. Beide soorten fondsen beleggen wel vaak in dezelfde sectoren, zoals hernieuwbare energie, groene technologie, water, onderwijs en de zorg.”

Vijf verschillen

  1. “Maar daar houden de overeenkomsten op. Impactbeleggen is zeker niet ‘beter’ dan duurzaam beleggen, de regels zijn vooral strikter voor beleggers en fondsbeheerders. De vijver om in te vissen is leger, zogezegd. Want behalve op zoek naar winst – toch het primaire doel van duurzame fondsen – willen impactfondsen ook een ‘impact maatstaf’ halen; het eerste grote verschil. En om dat te bewijzen, moet de positieve impact meetbaar zijn (fondsbeheerders rapporteren deze uitkomsten jaarlijks). Dat is nodig om de integriteit van impactbeleggen te waarborgen.”
  2. “Een tweede pijler onder impactbeleggen is ‘intentie’: de positieve impact van een bedrijf mag geen toevalligheid zijn. Het bedrijf moet zich bewust bezighouden met activiteiten die direct bijdragen aan een betere wereld. Veel duurzame aandelen hebben dat niet, die hebben geen ‘positief doel’.”
  3. “Wat de twee ook onderscheidt is ‘toevoeging’: de impact is er alleen vanwege het feit dat een bedrijf bestaat. Dus verschillende bedrijven die zich richten op zonne-energie zijn bijvoorbeeld  wel duurzaam, maar niet geschikt voor impactbeleggers – technologiepioniers zijn dat dan weer wel.”
  4. “Ook het ‘wezenlijke’ van impact sluit enkele bedrijven uit die wel in een duurzaam fonds kunnen zitten. De activiteit of het product dat voor de impact zorgt, moet ook voor het grootste deel van de winst zorgen – anders is de impact niet wezenlijk genoeg.”
  5. “‘Betaalbaarheid’ is de laatste en misschien wel belangrijkste onderscheidende factor tussen impact- en duurzaam beleggen. Neem onderwijs: je doet niet aan ‘impact’ als je rijkeluiskinderen les geeft. Maar betaalbaar, goed onderwijs mogelijk maken voor arme jongeren in Brazilië, is een ander verhaal. Ook in bijvoorbeeld de zorg en de financiële sector moeten betaalbaarheid en toegankelijkheid meetbaar zijn om onder impactbeleggen te vallen.”