DWS: ‘Crisiskanselier’ Merkel neemt leiding EU over midden in ongekende recessie

DWS: ‘Crisiskanselier’ Merkel neemt leiding EU over midden in ongekende recessie

Eurozone
Europa.jpg

Bondskanselier Angela Merkel neemt morgen de fakkel van het EU-voorzitterschap over in historisch moeilijke tijden, zegt hoofdeconoom Europa Martin Moryson van de Duitse vermogensbeheerder DWS.

'De coronapandemie is nog lang niet voorbij en de economische gevolgen ervan kunnen nog niet worden overzien. Alle EU-landen bevinden zich in de diepste recessie in hun naoorlogse geschiedenis. Tegelijkertijd zijn niet alle lidstaten even hard getroffen, waardoor de behoefte aan intergouvernementele overdrachten toeneemt. Daarnaast moet ze dealen met de laatste onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk en zullen verschillende populistische regeringen in en buiten Europa het mislukken van de Europese Unie in deze situatie toejuichen.

Europa staat - opnieuw - voor een test en ‘crisiskanselier’ Merkel zal alles uit de kast moeten halen. Een van de redenen voor haar doorzettingsvermogen was juist het vooruitzicht van het voorzitterschap van de Raad, en wellicht door het werk daar de mogelijkheid om een kroon te kunnen zetten op haar kanselierschap.

De Macron/Merkel-impuls voor een Europees herstelfonds is inmiddels overgenomen door de Europese Commissie en enigszins uitgebreid. Het zal nu worden voortgezet onder de naam ‘Next Generation EU’, en vormt het middelpunt van het Duitse voorzitterschap. Het is de eerst denkbare stap naar een op solidariteit gebaseerde oplossing voor veel problemen van de EU.

Een fonds waar elk land op basis van zijn capaciteit aan bijdraagt, en ontvangt naar gelang de mate van behoefte, is de eerste stap op weg naar een duurzame oplossing. Alleen al de beoogde looptijd maakt ook de weerstand van landen die kritisch staan tegenover het fonds, begrijpelijker. Op de speciale EU-top van 17 en 18 juli zal duidelijk worden of het Merkel lukt om alle EU-landen bereid te vinden zich achter het plan te scharen.'