BMO GAM: Herstel Europa gaat sneller dan verwacht

BMO GAM: Herstel Europa gaat sneller dan verwacht

Europe Coronacrisis
Eurozone.jpg

Angst voor het coronavirus heeft een krachtig effect op de economie. Dat zegt hoofdeconoom van vermogensbeheerder BMO Global Asset Management (BMO GAM) Steven Bell in zijn wekelijkse analyse. Toch verbeteren de economische gegevens sneller dan verwacht.

De ontwikkelingen in de diverse regio’s verschillen sterk. Het aantal coronabesmettingen in de VS stijgt in bepaalde staten snel, en in Houston kan het punt worden bereikt dat de capaciteit op de intensive care oververhit raakt. Angst voor het virus houdt mensen thuis en dat zorgt lokaal voor duidelijke economische gevolgen. In China, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk lijken de nieuwe uitbraken beter in de hand te worden gehouden.

De Purchasing Managers’ Index (PMI), een index die trends in de industrie en dienstensector aangeeft en daarmee een belangrijke economische indicator is, laat in Europa een sneller dan verwachte opwaartse trend zien. Dit geldt met name voor Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Hiermee groeit de kloof tussen feitelijke gegevens en de consensusverwachtingen en dat mag gerust een economische verrassing worden genoemd. Reden waarom we verwachten dat analisten hun groeivooruitzichten voor Europa snel zullen herzien. Een grote verandering met enkele maanden geleden toen covid-19 de economische vooruitzichten de diepte injoeg.

Joe Biden heeft volgens opiniepeilingen en gokbureaus nog altijd de beste kaarten in handen om president van de VS te worden. De VS stookt het vuur in de handelsspanningen met China en Europa opnieuw op. Ook de onrust over steun aan de luchtvaartsector gaat door. Er zijn meer details bekend over de door de WTO goedgekeurde tarieven tegen de EU-export als gevolg van de subsidies voor Airbus en als vergelding heeft de EU een gelijkaardige tarieven ingevoerd als reactie op de Amerikaanse steun voor Boeing.