DWS: Stijging gemiddelde uurloon in VS slecht nieuws voor laagstbetaalden

DWS: Stijging gemiddelde uurloon in VS slecht nieuws voor laagstbetaalden

Economy United States
geld achterzak.jpg

De Amerikaanse werkgelegenheidsstatistieken zien er niet alleen heel slecht uit, ze zijn vooral ook erg treurig. Ze verbergen namelijk de zware gevolgen van een schijnbaar positief detail, de stijging van het gemiddelde uurloon. Dat blijkt uit onderzoek van vermogensbeheerder DWS.

Beleggers konden voor de pandemie altijd vertrouwen op het defensieve karakter van de dienstensector en het cyclische gehalte van de productiesector. Maar door de lockdownmaatregelen, bevindt de dienstensector zich nu in het oog van de storm. En vanwege de aanhoudende recessie en het feit dat er op economische data altijd wat vertraging zit, is het niet verbazingwekkend dat de voorzichten van de afgelopen tijd zwaar van elkaar afwijken.

Het Amerikaanse werkgelegenheidsverslag van april lichtte al een tip van de sluier op van wat er werkelijk in de Amerikaanse economie aan de hand is. En wat nu in andere economieën (voorlopig) wordt vermeden, omdat het beleid daar vooral is gericht op het voorkomen van ontslagen.

Een verlies van 20 miljoen banen in een maand tijd zegt al meer dan genoeg over de omvang van deze recessie, maar de details zijn mogelijk nog schokkender. Ten opzichte van februari is de werkgelegenheid in de maakindustrie met 11% gedaald en in de dienstensector met maar liefst 16%. Voor de horeca en de vrijetijdssector zijn de cijfers nog grimmiger, laat deze Grafiek van de Week zien.

Als we nog dieper in de gegevens duiken, zien we dat de werkgelegenheid in de kleding- een accessoiresector zelfs met 59% is gedaald, en voor bedrijfjes die bijvoorbeeld toeristische uitjes verzorgen is dat zelfs 70%.

En dan is er nog een cijfer dat een nog veel triester gegeven verbergt: het gemiddelde uurloon in de VS is in april met 4,7% gestegen. Dat klinkt misschien goed, maar is het niet. Deze cijfermatige loonstijging is een gemiddelde en zegt dus niets over een loonstijging van de gelukkigen die nog steeds een baan hebben. Omdat dit een gemiddeld cijfer is, stijgt dit percentage als er minder mensen zijn met banen waarvan het loon lager dan gemiddeld ligt. De meeste van deze mensen met een minimaal inkomen werken namelijk in de dienstensector. Met andere woorden: de economische schok raakt de armste en meest kwetsbare delen van de samenleving het hardst.

Hoe kan hun situatie worden verbeterd? Zal de crisischeque die Amerikaanse belastingbetalers onlangs ontvingen als stimulans om geld uit te geven en zo de economie te steunen zijn werk doen? Of heeft het Europese model waar wordt ingezet op zo min mogelijk verlies van het aantal arbeidsplaatsen, toch de voorkeur? Dat is de komende jaren voer voor academici.

DWS us-job-losses-by-sector chart en