Overzicht corona-investmentnieuws: Amerikaanse olie nieuw slachtoffer pandemie

Overzicht corona-investmentnieuws: Amerikaanse olie nieuw slachtoffer pandemie

Commodities Coronacrisis
Olie Grondstoffen

De prijs van een vat West Texas Intermediate zakte maandag voor het eerst onder nul, omdat producenten gedwongen werden kopers te betalen om olie uit handen te nemen. De wereldwijde lockdowns hebben de wereldwijde vraag naar ruwe olie naar schatting met maar liefst een derde verminderd.

De impact van Covid-19 maakt deel uit van een diepere en langere trend, waarbij de vraag naar olie reeds af nam, dat zegt Lloyd McAllister, responsible investment analist bij Newton Investment Management in zijn laatste publicatie No particular place to go?

Als er een verschuiving naar een groenere toekomst plaatsvindt en alternatieve energiebronnen meer grip krijgen, ‘zou de vraag naar fossiele brandstoffen zoals olie kunnen wegvallen (...) waarmee we meer zogenaamde stranded assets zullen zien in de hele sector voor fossiele brandstoffen en andere daarmee gelinkte industrieën.’

In sommige gevallen zijn hernieuwbare energiebronnen al goedkoper dan fossiele brandstoffen. Het vervangen van oude fossiele brandstoffen ‘door een combinatie van hernieuwbare technologieën wordt een economisch rationele keuze’, zegt McAllister. Zowel beleggers als producenten van fossiele brandstoffen moeten oppassen. ‘Stranded assets zijn een nuttig concept voor bedrijven om hen te helpen ervoor te zorgen dat ze op een verstandige manier kapitaal alloceren, rekening houdend met vraagvoorspellingen op lange termijn.’

Terwijl de lage olieprijzen helpen om de inflatie te onderdrukken, is een grote vraag of het buitengewone 'rondpompen van geld' zal leiden tot rendement?

Esty Dwek, Head of Global Market Strategy, Dynamic Solutions bij Natixis Investment Managers, denkt van niet. Centrale bankiers proberen al jaren de inflatie op te krikken, maar met een werkloosheid van 15% ‘is het onwaarschijnlijk dat we uitgavenuitgaven of kredietgroei zullen zien’, stelt ze in The Big Spend.

Hoewel QE de overtollige reserves van banken opdrijft, garandeert dit niet dat ze worden ingezet. ‘Als er geen vraag is naar deze reserves, stijgt de geldsnelheid niet, waardoor de inflatie ook niet stijgt’, legt ze uit. Het is onwaarschijnlijk dat de enorme fiscale stimuli ook inflatoir zullen zijn, aangezien ze dienen als inkomensvervanging in plaats van extra uitgaven.

Aangezien inflatie waarschijnlijk geen zorg voor 2020 is, vermindert Natixis voorlopig de allocatie naar vastrentende waarden niet. ‘Inderdaad, met een lagere rente die langer laag blijft, denken we dat de zoektocht naar yield nog wel enige tijd zal voortduren. Desalniettemin is het logisch om wat inflatie gerelateerde obligaties en goud aan te houden.’

Beleggers verkiezen in de door covid-19 aangejaagde jacht naar veiligheid terecht investment-grade obligaties boven aandelen, stellen Paul Brain en Howard Cunningham van Newton IM, onderdeel van BNY Mellon Investment Management, in hun laatste blog Save and Prosper.

‘Voor beleggers zou het schrappen van dividenduitkeringen een reden kunnen zijn om de aandacht te verleggen naar obligaties, waarbij de opbrengsten stabieler zijn’, zeggen de experts van Newton IM. ‘De economische onzekerheid heeft de kans op downgrades en wanbetalingen van bedrijven vergroot, maar tegelijkertijd zien we dat het rendement op bedrijfsobligaties over de breedte aanzienlijk verhoogd is, waardoor de inkomstenstroom in de toekomst een stuk beter is.’

Thematics Asset Management kijkt in het rapport The Increasing Value of the Subscription Economy welke bedrijven als winnaars uit de crisis naar voren kunnen komen. Onderzoeken tonen aan dat 68% van de volwassenen geen waarde meer hecht aan eigendom. Maar in plaats daarvan waarderen ze louter gebruik, wat modellen gebaseerd op lidmaatschap of subscription aantrekkelijker maakt. Voor abonnees biedt dit ‘een gebruikersvriendelijke en duurzame manier om te consumeren’, wijzen de analisten.

Thematics AM schat dat bedrijven die het abonnee-model hanteren in de Verenigde Staten de afgelopen 6 jaar gemiddeld met 18,1% per jaar zijn gegroeid (CAGR), wat vijfmaal meer is dan de gemiddelde groei van de detailhandel (3,1% CAGR over dezelfde periode). De onderzoekers geloven dat ‘de subscription economy gepositioneerd is voor verdere, accelereerde groei.’

In de vastgoedmarkt, is het bepalen waar de verhandelbaarheid het grootst was toen de Covid-19 pandemie toesloeg een goede voorspeller kan zijn van hoe markten de crisis doorkomen. Dit concludeert Real Capital Analytics in een nieuw Insights-rapport getiteld Most Liquid Markets in Europe Before Lockdown. ‘RCA-onderzoek toont aan dat structureel meer liquide markten outperformance hebben gezien in de laatste wereldwijde neerwaartse fase en als eerste ook weer hun eerder prijsniveaus bereikten toen markten herstelden.’ De meest liquide markten in Europa waren eind 2019 te vinden in Berlijn, Parijs, München, Frankfurt en Londen.

Binnen de vastgoedsector hebben woningen gedurende de crisis het best stand gehouden. Met dank aan de aantrekkelijke lange-termijn vooruitzichten, heeft Catella significante nieuwe instroom van institutioneel vermogen gezien voor haar fondsen met een focus op de woningmarkt, ondanks de koersval op de beurzen en de economische recessie in Europa.

Michael Fink, Managing Director, Catella Residential Investment Management, zegt in een toelichting: ‘De vraag naar betaalbare en duurzame woningen zal na de crisis alleen maar groter worden en we blijven veel belangstelling zien van Duitse en internationale beleggers voor onze op kasstromen gerichte woningfondsen.’

Ook logistiek vastgoed blijft het goed doen, terwijl de lockdowns de vraag, die al voor de crisis sterk groeide, verder te accelereren. In een land als China bieden de snelle groei in consumenten- en e-commerce markten duidelijk kansen.

Hierop inspelend, is Bouwinvest APAC een joint venture aangegaan met LOGOS, Ivanhoé Cambridge en een investeerder uit het Midden-Oosten voor de ontwikkeling van Chinese logistieke centra voor een bedrag van $800 miljoen. De combinatie zal hoogwaardige logistieke centra ontwikkelen die onder meer gebieden rond Beijing, Shanghai en Guangzhou zullen bedienen.