Ethenea: Fed verwacht verdere renteverlaging van 50 basispunten

Ethenea: Fed verwacht verdere renteverlaging van 50 basispunten

Interest Rates
Federal Reserve.jpg

Door Dr. Volker Schmidt, Senior Portfolio Manager bij Ethenea

In een buitengewone reactie heeft de Amerikaanse Federal Reserve haar belangrijkste rentetarieven op 3 maart al met 50 basispunten verlaagd. Zij rechtvaardigde deze maatregel met de risico's voor de Amerikaanse economie als gevolg van de verspreiding van het coronavirus. De reguliere vergadering van de Amerikaanse Federal Reserve is nu gepland voor 18 maart. Wij verwachten een verdere renteverlaging van 50 basispunten op de volgende vergadering en het streefpercentage van de Fed Funds Rate zou ten laatste tegen de zomer naar 0% moeten gaan. De aandelenmarkten anticipeerden al op de verwachte economische terugval door zware koersverliezen te lijden. Met name de reis- en energiesector zijn al aanzienlijk getroffen door de verspreiding van het coronavirus. Hotel- en reisreserveringen worden niet gemaakt of geannuleerd. Het recente inreisverbod zal deze situatie nog verergeren. De olieprijs voor de Amerikaanse WTI-variëteit is, mede door het conflict tussen de olieproducenten over het marktaandeel, gedaald tot onder de 35 dollar per vat en zet daarmee de frackingbedrijven onder druk. Door de rente te verlagen probeert de centrale bank de gevolgen van de pandemie te verzachten, zonder natuurlijk de verdere verspreiding van het virus te kunnen voorkomen.  Wij verwachten dat de Amerikaanse economie zich pas zal stabiliseren als er sprake is van een duurzame vermindering van nieuwe infecties, en pas dan zouden de positieve effecten van de renteverlagingen zichtbaar worden.

Als gevolg van de verstoringen van de Amerikaanse geldmarkt in het verleden koopt de Federal Reserve zogenaamde Treasury Bills met een maandelijks volume van 60 miljard Amerikaanse dollar. Het huidige programma zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2020 worden voortgezet, zonder dat een exact einde wordt aangekondigd. Wij verwachten dat het huidige aankoopprogramma wordt verlengd en uitgebreid.

Al in 2016 stelde de toenmalige Fed-voorzitter Janet Yellen de vraag of een uitbreiding van het beleggingsuniversum van de Fed door ook bedrijfsobligaties en aandelen toe te voegen, zou kunnen helpen om een toekomstige economische neergang effectief te bestrijden. Ook centrale bankier Eric Rosengren eiste afgelopen vrijdag nog dat de Federal Reserve dit zou mogen doen. Dit zou echter een wijziging van de Federal Reserve Act vereisen, die de basis vormt van het beleid van de centrale bank. Zelfs als er op de komende vergadering geen verandering wordt aangekondigd, zal de discussie over deze kwestie zeker worden voortgezet.