BlackRock: Belegger kiest bij ETF’s voor goud en spreiding

BlackRock: Belegger kiest bij ETF’s voor goud en spreiding

ETFs
Goud2.jpg

Bijgaand ontvangt u van iShares (BlackRock) het maandelijkse overzicht van de ETF-kapitaalstromen in de markt. Januari was een sterke maand voor ETF’s wereldwijd, met een instroom van $ 66,5 miljard. Dat was wel minder dan in december (een record van $ 85,8 miljard), vooral door een vermindering in de aankoop van aandelen-ETF’s. De instroom in grondstoffenbeleggingen nam juist toe.

Enkele hoofdpunten uit het overzicht:

  • Hoewel aandelen-ETF’s het in januari het slechtst deden, was de instroom in breed-samengestelde ETF’s op ontwikkelde markten positief: met een instroom van $ 13,4 miljard hadden zij (als enige aandelen-ETF’s) de derde stijgende maand op rij.
  • De keerzijde van de medaille was dat de aankoop van Amerikaanse aandelen met 60% daalde tot $ 14 miljard. In Europa verlieten behalve het Verenigd Koninkrijk ook beleggers de EU: de eurozone kende zijn eerste uitstroommaand sinds augustus ($ 1 miljard).
  • ‘Altijd blijven spreiden’ leek het devies in januari: multi-sector-ETF’s hadden een instroom van $ 8,9 miljard. High yield had het daarentegen zwaar: de instroom daalde van $ 2,9 miljard in december naar $ 0,2 miljard in januari.
  • Een gouden start voor de grondstoffen-ETF’s dit jaar: de instroom van goud is in januari vertienvoudigd van $ 0,3 miljard naar $ 3,1 miljard. In de edelmetalen kwam zilver op een toepasselijke tweede plek, met een instroom van $ 53 miljoen na vijf maanden van uitstroom.
  • Ook ruwe olie profiteerde van het feit dat beleggers door een hogere marktvolatiliteit teruggrepen op grondstoffen. Na twee maanden van uitstroom haalde de instroom op ruweolie-ETF’s een recordhoogte sinds november 2018 met $ 0,9 miljard.