AXA IM: Commentaar Aidan Yao op handelsrelatie VS en China

AXA IM: Commentaar Aidan Yao op handelsrelatie VS en China

China Trade conflict
Handelsconflict VS-China.jpg

In zijn meest recente analyse betreffende de handelsrelatie tussen de VS en China is Aidan Yao, China-econoom bij vermogensbeheerder AXA IM, tot de volgende conclusies gekomen:

  • Een plotselinge toename van spanningen heeft een schaduw geworpen over de Chinees-Amerikaanse betrekkingen. Hoewel de handelsoorlog de meest in het oog springende gebeurtenis was, is er meer sprake van ‘ontkoppeling’ op het gebied van technologie, investeringen en sociale contacten
  • Chinese en Amerikaanse sectoren worden nu in toenemende mate ontkoppeld
  • De korte-termijngevolgen van het ‘ontkoppelen’ van sectoren zijn op dit moment al te voelen. Minder besproken zijn de structurele veranderingen, zoals het openstellen van de Chinese economie, binnenlandse hervormingen, de aanpak van systeemrisico’s en het bevorderen van eigen technologische ontwikkelingen, die Peking nu in een versneld tempo doorvoert.
  • Op de lange termijn kan de extra druk van buitenaf de economisch groeivertraging van China helpen te stutten