Invesco: Vijf kwesties waar beleggers op moeten letten in januari

Invesco: Vijf kwesties waar beleggers op moeten letten in januari

Outlook Politics
Iran.jpg

Het conflict in het Midden-Oosten is een van de belangrijkste kwesties waar beleggers op moeten letten deze maand. Het conflict kan leiden tot een slechter sentiment onder bedrijven, schrijft Chief Global Market Strategist Kristina Hooper van vermogensbeheerder Invesco.

Hooper constateert dat financiële markten bescheiden reageerden nadat de VS een aanval uitvoerden waarbij een vooraanstaande Iraanse legerleider werd gedood, een actie die een significante escalatie in het Midden-Oosten teweeg kan brengen. Hooper verwacht dat financiële markten later in de week of na het weekend een duidelijker signaal afgeven, zeker nadat Iran bekendmaakte uit het atoomakkoord te stappen. 'Dit suggereert dat Iran de plannen om een atoomwapen te maken reeds afstoft.'

Een Iraanse vergelding kan komen in de vorm van een cyberaanval gericht op Amerikaanse bedrijven. De Invesco-strateeg verwacht dat de Federal Reserve, het Amerikaans stelsel van centrale banken, bijspringt waar ze dat nodig acht. 'Ondanks zorgen rondom de Iran-kwestie, ondersteunt dit de Amerikaanse aandelenmarkt', stelt Hooper.

Een tweede kwestie die relevant is voor beleggers, is de handel, met name met China. President Trump kondigde aan op 15 januari de eerste fase van het handelsakkoord tussen de VS en China te ondertekenen. Volgens de strateeg is echter nog onduidelijk of China zich zal verplichten tot daadwerkelijke aankoopniveaus van Amerikaanse goederen. Hooper: 'Maar wat positief is voor China, kan negatief zijn voor de Europese Unie als de VS besluit haar aandacht op de EU te richten en er een handelsoorlog mee te beginnen.'

Een derde kwestie vormt de strakke deadline voor een handelsakkoord tussen de EU en het VK rondom de Brexit. De Brexit vindt op 31 januari plaats, een handelsakkoord moet er voor het einde van dit jaar liggen. 'Johnson weigert de EU om een verlenging te vragen en dit verhoogt onnodig de economische beleidsonzekerheid”, schrijft Hooper. “Het vergroot zelfs de kans op ‘crash-out’ uit de EU. Invesco let bovendien scherp op de het rentebeleid van de Fed. De ‘dot-plot’ geeft aan dat er dit jaar geen renteverlagingen in het vat zitten, maar de bereidheid om de rente te verhogen is er evenmin. Hoewel Hooper geen beweging in de beleidsrente verwacht, zou een ‘hawkish’ opstelling van de Fed problematisch uitpakken voor Amerikaanse aandelen.

Amerikaanse aandelen waren vorig kalenderjaar een van de best presterende beleggingscategoriën. In het laatste kwartaal echter presteerden aandelen uit opkomende markten (11,36%) beter dan hun Amerikaans evenknie (8,60%). Reden achter die prestatie was het einde van de balansnormalisatie, die plaatsvond in september. Vooral China had een sterk vierde kwartaal, met Chinese aandelen die met 14,64% terugkwamen voor de laatste drie maanden van het jaar. 'We houden in de gaten of deze trend zich voortzet, vooral gezien het aanhoudende stimulerende beleid in China', aldus de strateeg.