Invesco: Brexit en handelsakkoord VS-China nog niet over de eindstreep

Invesco: Brexit en handelsakkoord VS-China nog niet over de eindstreep

Trade conflict
Brexit.jpg

De recent ontwikkelingen rondom de Brexit en een deelovereenkomst tussen de VS en China zijn beide positief, maar geen van beide is een uitgemaakte zaak. Dat schrijft Chief Global Market-strateeg Kristina Hooper van vermogensbeheerder Invesco in de laatste Weekly Market Compass van 2019.

Hooper benadrukt dat door een deelakkoord zonder handtekeningen en de nog niet afgewikkelde Brexit, meer onzekerheid en volatiliteit elk moment de overhand kunnen krijgen. Invesco handhaaft de blootstelling aan meer risicovolle beleggingen, maar houdt tevens een plan achter de hand als op korte termijn de volatiliteit toeneemt.

De Invesco-strateeg vreest onzekerheid over de Brexit nu de Britse premier Boris Johnson onduidelijk is over de vervolgstappen na de verkiezingsoverwinning van zijn partij deze week. “Commentaren waren verdeeld of Johnson zijn Brexit-standpunt afzwakt. Sommigen beweren dat hij niet langer verplichtingen heeft aan de ERG, een alliantie van pro-Brexit conservatieve parlementsleden, en Nigel Farage van de Brexit-partij. Anderen beweren dat hij zich aan zijn belofte wil houden om de overgangsperiode eind 2020 te beëindigen.”

Voor het deelhandelsakkoord tussen de VS en China vormt het ontbreken van de daadwerkelijke handtekeningen onder het document een struikelblok en is er nog steeds een mogelijkheid dat het principeakkoord ontspoort. China heeft bovendien nog niet bevestigd dat het de vereisten voor technologieoverdracht waaraan Amerikaanse bedrijven zijn onderworpen zal verlichten.

China heeft de cruciale voorwaarde dat de VS bestaande importtarieven opheft. De VS tonen zich echter terughoudend hiermee zonder grote concessies te doen, concludeert Hooper. “Het is onduidelijk of de VS meer terrein zal opgeven dan het al heeft gedaan.”