Amundi: Einde handelsoorlog zet Treasury yield boven 2,5%

Amundi: Einde handelsoorlog zet Treasury yield boven 2,5%

Economy Financial markets Trade conflict
Handel met China.jpg

Een geloofwaardig einde aan de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China zou het ondernemersvertrouwen een boost geven. Hierop zou de Federal Reserve kunnen verkrappen, wat de Amerikaanse kapitaalmarktrente komend jaar tot boven de 2,5% kan opstuwen.

Dit is een scenario dat obligatiestrategen van Amundi Asset Management schetsen in hun 2020 outlook for the 10-year Treasury bond.

Het rendement van de Amerikaanse 10-jaars staatslening, algemeen gezien als de benchmark-lening voor de kapitaalmarkt, staat nu rond de 1,9%. Afgelopen jaar schommelde het rendement binnen de bandbreedte 1,46%-2,78%.

De 10-jaars rente blijft volgens de strategen volgend jaar in alle andere waarschijnlijke scenario’s onder de 2,25%.

  • Licht aantrekkende groei. De bbp-groei in de VS kan afnemen van 2,3% in 2019 naar 1,7% in 2020, en de wereldeconomie kan zich handhaven op een groei van 3,2%. De Fed doet dan naar verwachting niks. De 10-jaars rente blijft dan waarschijnlijk binnen de bandbreedte 1,50-2,25%.
  • Tegenvallende groei. Geopolitiek gerommel of verdere escalatie van de handelsstrubbelingen zou de groei in de VS onder de 1,75% kunnen drukken. De Fed kan dan ruimer beleid gaan voeren. De 10-jaars rente gaat dan richting de 1,00%-1,75%.
  • Idiosyncratische factoren. Onzekerheid onder consumenten en bedrijven in combinatie met een overheid met een hoge schuldenlast, kunnen de economie richting recessie voeren. Het rendement op de 10-jaars lening zou dan kunnen zakken naar 1%, terwijl de Fed de basisrente verlaagt tot 0%.