Ebury: Handelsconflict en Brexit bijna opgelost

Ebury: Handelsconflict en Brexit bijna opgelost

Brexit Economy Financial markets Currency Trade conflict
Gemengd Geld euro dollar pond.jpg

Door Enrique Díaz-Álvarez, Chief Risk Officer bij Ebury

Er gebeurde veel vorige week – en het belangrijke nieuws was goed nieuws voor de financiële markten en de risicobereidheid.

Na de verpletterende overwinning van de Tories bij de algemene verkiezingen in het VK stegen de koersen van het Britse pond en van Britse activa, en het nieuws dat er een eerste handelsakkoord tussen de VS en China was, droeg bij aan het algehele optimisme. De Federal Reserve lijkt na zijn bijeenkomst van december stevig in de wacht te staan, en dat leidde tot een rally van alle belangrijke valuta ten opzichte van de dollar, met uitzondering van de yen.

Deze week belooft het druk te worden op de valutamarkten. Maandag verschijnen de belangrijke flash-PMI-indices voor economische activiteit. Dinsdag wordt duidelijk hoe de Bank of England reageert op het nieuwe politieke landschap dat na de verkiezingen in het VK is ontstaan. Tot slot krijgen we vrijdag een aantal belangrijke inflatiecijfers uit de VS. We verwachten vooral positieve cijfers die zowel de koers van het pond als die van valuta uit opkomende markten de hele week goed zullen doen.

Belangrijke valuta in de detail

EUR

De ECB lijkt onder leiding van Lagarde langzaam in de buurt te komen van onze vrij optimistische visie op de economie van de eurozone. Bij de bijeenkomst van december stelde de bank zijn macro-economische prognoses iets naar boven bij. Naar ons idee was de toon van voorzitter Lagarde tijdens haar persconferentie duidelijk optimistisch. De voorlopige oplossing voor het handelsconflict tussen de VS en China kan dit optimisme alleen nog maar versterken. Vooruitkijkend verwachten we dat vertrouwensindicatoren zoals de PMI's voor opwaartse verrassingen zullen zorgen. Ook de duidelijke ommezwaai van het Duitse economische establishment, dat nu een tolerantere houding ten opzichte van fiscale stimuleringsmaatregelen aanneemt, is positief voor de toekomst van de euro.

GBP

De historische overwinning van de Tories bij de verkiezingen van donderdag was een opluchting, omdat nu verwacht mag worden dat de terugtrekkingsovereenkomst door het parlement komt. Het pond begon dan ook aan een rally. Er blijft nog wel wat onzekerheid bestaan over de toekomstige relatie tussen het VK en de EU, waarover voor de deadline van 31 december 2020 onderhandeld moet worden. Natuurlijk hebben de Tories nu een grote meerderheid, dus elk akkoord dat de regering van Johnson bereikt, zal waarschijnlijk ook door het parlement komen. We verwachten dat de Bank of England zijn beoordeling van de toekomst van de Britse economie binnenkort opwaardeert; de koers van het pond zou dan voor het einde van het jaar nog eens een kleine impuls kunnen krijgen.

USD

De Federal Reserve maakte bij zijn bijeenkomst van december duidelijk dat men stevig in de wacht staat en dat de lat voor rentewijzigingen – zowel omhoog als omlaag – vrij hoog ligt. Nu China en de VS het eens zijn over een eerste fase van een handelsakkoord is het nog onwaarschijnlijker geworden dat er op korte termijn een renteverlaging komt. Renteverhogingen zijn niet nodig, omdat er nog steeds geen inflatiedruk is. Het stabiele monetaire beleid in de VS en het steeds betere nieuws uit Europa en wereldwijd zien wij als een positieve omgeving voor zowel de euro als valuta uit opkomende markten. Voor 2020 lijkt het meest waarschijnlijke scenario voor de valutamarkten dat deze koersen geleidelijk blijven stijgen.