M&G: Uitslag Britse verkiezingen goed voor pond sterling en Britse aandelen

M&G: Uitslag Britse verkiezingen goed voor pond sterling en Britse aandelen

Brexit Equity Politics British Pound UK
Geld ponden.jpg

De grote overwinning van de Conservatieven in het Verenigd Koninkrijk zal een positief effect hebben op zowel het pond sterling als Britse aandelen, stelt de Britse vermogensbeheerder M&G Investments.

Hieronder vindt u de analyses van twee fondsbeheerders van M&G.

De analyse van het M&G multi-asset team: 

Het belangrijke gevolg van de grote overwinning van de conservatieven is dat er een veel vriendelijker klimaat blijft voor ondernemingen dan het mogelijke alternatief van een regering geleid door Corbyn.

Dit heeft een sterke rally veroorzaakt in Britse mid-cap aandelen en op de aandelen van bedrijven die vooral op de Britse markt zijn gericht. Groot-Brittannië zal de Europese Unie in januari verlaten, mét een akkoord. Er zal nog wel onzekerheid zijn over de timing en de omvang van de uiteindelijke handelsovereenkomst met Europa, maar premier Johnson zal veel minder rekening hoeven te houden met de harde Brexit-factie van zijn partij. Er kan nu een stijging komen van het Britse ondernemersvertrouwen, net als in de Verenigde Staten na de verrassende overwinning van president Trump.

Dit, in combinatie met een overheid die meer kan gaan uitgeven, kan zorgen voor een sterkere groei van de Britse economie. De verkiezingsuitslag zal positief zijn voor het pond sterling en Britse aandelen, terwijl de staatsobligaties in vergelijking hiermee er niet erg aantrekkelijk uitzien en kwetsbaar zijn voor een herijking van de langetermijnprognose van de Britse rentes.

In Europa zullen aandelen, met name die van banken, ook profiteren omdat de onzekerheid van de politieke situatie in het VK nu is verdwenen.

De analyse van het M&G obligatieteam:

De eerste marktreactie vandaag op de uitslag van de Britse verkiezingen is niet heel dramatisch. De markten hadden gisteren ook al een 70% kans op een Tory overwinning ingeprijsd.

Het is de verwachting dat de grote meerderheid van de conservatieven hen de ruimte geeft om een gematigde Brexit-deal te implementeren, dus zonder dat ze de harde rechtse vleugel van de partij aan boord hoeven te krijgen. Dit betekent waarschijnlijk een sterkere pond sterling en lagere inflatie. We zagen vandaag dan ook dat de verwachte break-even inflatieverwachtingen voor korte termijn 0,15% daalden.

De beleggingen in sterling profiteerden vandaag, maar dit zal waarschijnlijk van korte duur zijn als de realiteit van de handelsbesprekingen tussen Londen en Brussel weer voor de deur staan. Langer lopende Britse staatsobligaties waren in trek vanmorgen na een recente daling. De obligatiemarkt is duidelijk opgelucht dat het staartrisico van een Labourregering die veel geld uitgeeft nu is verdwenen.