BLI - Banque de Luxembourg Investments: Duitsland ontsnapt nipt aan recessie

BLI - Banque de Luxembourg Investments: Duitsland ontsnapt nipt aan recessie

Germany
Duitsland.jpg

De verwerkende industrie lijkt zich te stabiliseren, waardoor beleggers hopen dat de wereldeconomie niet verder meer zal vertragen. Dat schrijven Guy Wagner, bestuurder-directeur van BLI - Banque de Luxembourg Investments, en zijn team in hun maandelijkse analyse ‘Highlights’.

In de VS zijn de bestellingen van kapitaalgoederen in oktober licht gestegen nadat bedrijven sinds het begin van het jaar fors minder hadden geïnvesteerd. In de eurozone zijn de activiteitsindexen van de verwerkende industrie er licht op vooruitgegaan, al blijven ze wijzen op krimp. ‘In Duitsland was de groei van het reële bruto binnenlands product in het derde kwartaal positief na een daling in de drie voorgaande maanden. Daarmee heeft de grootste economie van de eurozone een recessie vermeden’, zegt Guy Wagner, chief investment officer en bestuurder-directeur van fondsbeheersmaatschappij      BLI - Banque de Luxembourg Investments.

Binnenlandse consumptie zal in Japan wellicht niet op huidige hoge peil blijven

In Japan is het reële bbp in het derde kwartaal met 0,1% gestegen, ondanks een daling van de export. ‘De binnenlandse consumptie zal waarschijnlijk echter niet op het huidige hoge peil blijven als gevolg van de btw-verhoging van begin oktober’, zegt de Luxemburgse econoom. In China blijft de economische groei vertragen. De gematigde ondersteunende maatregelen van de overheid hebben voorlopig niet veel effect.

Nieuwe ECB-voorzitter zoekt naar consensus

De voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell betoonde zich tevreden over de huidige economische situatie. De kans bestaat dus dat hij de rente op de volgende vergadering in december ongemoeid laat na de drie verlagingen van juli, september en oktober. In Europa bereidt de nieuwe voorzitter van de Europese Centrale Bank Christine Lagarde de beleidsvergadering van december voor, de eerste van haar mandaat. Gezien de onenigheid die is ontstaan als gevolg van de bijkomende versoepelingsmaatregelen die haar voorganger Mario Draghi aan het eind van zijn mandaat heeft aangekondigd, wil zij in de eerste plaats ‘tot een consensus komen in de raad van bestuur om te voorkomen dat de geloofwaardigheid van de hoogste monetaire instantie van de eurozone aangetast wordt’.

Technologieaandelen aan kop in november

In november hield de stijgende trend van de beurzen aan dankzij de verwachting dat de economische groei in 2020 zal versnellen en door hoop op een eerste gedeeltelijk handelsakkoord tussen de VS en China. De voornaamste indexen van de ontwikkelde landen zijn gestegen. Alleen de beurzen van de groeilanden volgden de opwaartse trend niet. ‘De technologiesector stond eens te meer aan kop en werd gevolgd door de gezondheidszorg en de industrie. Doordat de rente op obligaties niet verder terugviel, heeft de basisconsumptiesector nauwelijks van de recente beursrally geprofiteerd’, besluit Guy Wagner.