Ebury: Tories blijven aan kop in peilingen: rally pond

Ebury: Tories blijven aan kop in peilingen: rally pond

Financial markets Currency Politics UK
Boris Johnson & Jeremy Corbyn.jpg

Door Enrique Díaz-Álvarez, Chief Risk Officer bij Ebury

De handel in G10-valuta gaf vorige week een divers beeld. Het Britse pond was de toppresteerder: de munt deed het beter dan alle andere belangrijke wereldvaluta.

De markten gaven hiermee duidelijk hun voorkeur aan voor de verwachte overwinning van de Tories bij de komende verkiezingen in het VK. De stemming onder beleggers was in het algemeen opgewekt, waardoor veilige havens zoals de yen benedengemiddeld presteerden. De euro bleef binnen de smalste bandbreedte sinds vele jaren. Dit gebrek aan beweging had zeker te maken met de lange Thanksgiving-periode in de VS.

Bijzondere aandacht verdient de aanhoudende vlucht uit Latijns-Amerikaanse valuta, die in de afgelopen maand harde klappen hebben gekregen door de politieke protesten die in het ene land na het andere voor opschudding zorgden. De Colombiaanse peso deed het vorige week wereldwijd het slechtst van alle belangrijke valuta.

Het Amerikaanse werkgelegenheidsrapport zou vrijdag het hoogtepunt van deze week moeten worden. De toespraken van de nieuwe ECB-voorzitter Lagarde en van Coeuré zouden de euro in beweging kunnen brengen; het pond zal vooral reageren op de peilingen over de aankomende algemene verkiezingen.

Belangrijke valuta in de detail

EUR

De markten besteedden vorige week opvallend weinig aandacht aan de flash-inflatiecijfers. Het kritieke kerncijfer, waarbij de volatiele componenten voedsel en energie buiten beschouwing blijven, steeg met 0,2% significant. Met 1,3% op jaarbasis lijkt dit cijfer over het maximum van de afgelopen drie jaar heen te willen gaan. Dit is belangrijke input voor de beleidsmakers bij de ECB, en na zo'n opwaartse verrassing zou elke verdere verruiming van het ECB-beleid van tafel moeten zijn. We kijken nu uit naar de detailhandelsverkopen en de werkgelegenheidscijfers. Die verschijnen donderdag en zouden de recente reeks positieve verrassingen uit de eurozone moeten bevestigen – waardoor de koers van de euro omhoog zou gaan.

GBP

De handel in het pond wordt nog steeds volledig bepaald door het nieuws over de komende verkiezingen. Dit zal zo blijven zolang er, net als vorige week, weinig relevant nieuws is. Bij de verkiezingen in 2017 liep de Labourpartij in de laatste dagen van de campagne haar achterstand grotendeels in, maar dit scenario lijkt nu steeds minder waarschijnlijk. De Tories hebben nog steeds een tweecijferige voorsprong, en de gokmarkten geven Corbyn een kans van zo'n 2% op het premierschap. Dinsdag en woensdag verschijnen de PMI-indices voor economische activiteit, en dit macro-economische nieuws zou ondanks het politieke lawaai kunnen opvallen.

USD

De secundaire cijfers die in de korte week van Thanksgiving verschenen, overtroffen de verwachtingen, maar ze hadden geen effect van betekenis op de prognoses. Deze week zien we uit naar de ISM-indices voor economische activiteit, maar vooral ook naar het banenrapport van november. Het einde van de staking bij General Motors zal waarschijnlijk tot een opleving van de netto-banencreatie leiden. Dit zal een bijdrage leveren aan de algehele verbetering van de stemming op de financiële markten.