Ethenea: Fed zal rentetarief waarschijnlijk opnieuw verlagen

Ethenea: Fed zal rentetarief waarschijnlijk opnieuw verlagen

Interest Rates Fed
RenteVerhoging of Renteverlaging Shutterstock.jpg

Door Frank Borchers, Senior Portfolio Manager bij ETHENEA Independent Investors

Naast het handhaven van stabiele prijzen is het doel van de Amerikaanse Federal Reserve het bevorderen van de volledige werkgelegenheid. Momenteel wordt het echter geconfronteerd met een vertraging van de werkgelegenheid in de niet-agrarische sector en een daling van de detailhandelsverkopen. Externe risicofactoren, zoals Brexit en het handelsgeschil tussen de VS en China, lijken een oplossing nabij, zij het niet onmiddellijk.

Zowel in juli als in september van dit jaar had de Fed besloten om de ”federal funds rate” telkens met 25 basispunten te verlagen om mogelijke negatieve gevolgen voor de economie te verzachten, in het bijzonder van het bovengenoemde handelsconflict.  De huidige vork voor de leidinggevende rente van de Fed ligt momenteel tussen 1,75% en 2%. We verwachten dat tijdens de komende FOMC-vergadering (Federal Open Market Committee) van morgen 29 en overmorgen 30 oktober de derde opeenvolgende renteverlaging van 25 basispunten van dit jaar zal plaatsvinden. Daardoor zal de rentevork naar 1,50% tot 1,75% zakken.