DWS: Zakt Duitsland nog verder weg?

DWS: Zakt Duitsland nog verder weg?

Germany
Duitsland.jpg

De Duitse maakindustrie is veranderd van krachtpatser in een zorgenkindje. Dat schrijft vermogensbeheerder DWS.

Eerder bleek al dat het Duitse ondernemersklimaat een stuk onaantrekkelijker is geworden dan het Franse en dat ook de harde economische cijfers tegenvallen. DWS ziet dat de Duitse dip zich nog dieper heeft geworteld, namelijk tot in de maakindustrie. Waar die sector in de rest van de eurozone nog prima lijkt te draaien, zakken de Duitse cijfers productiecijfers weg.

Opmerkelijk is dat Britse maakindustrie de laatste tijd betere cijfers laat zien dan de Duitse. Hierbij moet wel in acht worden genomen dat de gevolgen van de laatste wendingen in de brexitonderhandelingen nog niet te bespeuren zijn – het is immers pas twee maanden geleden dat Boris Johnson tevergeefs probeerde het parlement buitenspel te zetten.

Vooralsnog heeft Duitsland, als grootste exporteur van Europa, de meeste economische tegenslag van de brexitstemming. Het lijkt er wel op dat de bodem voor de Duitse maakindustrie bijna bereikt is; de verwachtingen en de beschikbare data ogen weinig rooskleurig. Het land is dan ook zeer gebaat bij duidelijkheid, of het tot een brexitdeal komt of niet.

De meest recente cijfers van de Duitse maakindustrie (nog niet opgenomen in de grafiek) wijzen op stabilisatie. De productie steeg in augustus met 0,3% en de cijfers van de maand ervoor werden  bijgesteld van -0,6% tot -0,4%. De productie-output bleef echter dalen, vooral in de chemische en farmaceutische sector, waar de cijfers met 3% daalden. Het 'goede nieuws' is dat in november 2019 de cijfers van vorig jaar makkelijk geëvenaard of zelfs verbeterd kunnen worden.