Pimco: Ultralage neutrale rente in zicht

Pimco: Ultralage neutrale rente in zicht

Interest Rates
RenteVerhoging of Renteverlaging Shutterstock.jpg

Hoe langer de handelsoorlog tussen de VS en China duurt, hoe waarschijnlijker het wordt dat we verschuiven van een wereld met lage rentes naar een wereld met ultralage neutrale rentes. Dat stelt Joachim Fels, Global Economic Advisor bij vermogensbeheerder Pimco.

De neutrale of evenwichtsrente is het niveau waarop de economie niet wordt gestimuleerd noch wordt afgeremd. Als deze daalt, dan zou de recente verruiming van het monetaire beleid wel eens onvoldoende kunnen zijn en moeten er dus meer actie worden ondernomen door de centrale banken, zo stelt Fels vast.

Het is echter moeilijk te bepalen wat de neutrale rente is. Fels schetst een aantal trends die het niveau beïnvloeden:

•De potentiële productiegroei is lager in een wereld van hogere handelstarieven en blijvende onzekerheid over het handelsbeleid. Minder concurrentie betekent minder innovatie, meer onzekerheid minder investeringen

•Meer onzekerheid betekent hogere besparingen en een hogere vraag naar veilige beleggingen. Dat betekent ook een lagere neutrale nodig is om besparingen en investeringen weer in evenwicht te brengen

•Recent onderzoek toont aan dat de internationale component in de neutrale rente is toegenomen. Met als gevolg dat de handelsoorlog meer effect heeft

De Pimco-strateeg concludeert dat de onzekerheid rond het handelsbeleid de neutrale rente ‘significant’ reduceert. Of het huidige beleid te krap of te ruim is zal moeten blijken uit de macrocijfers gedurende de komende kwartalen.