M&G: Kan de Bank of England zijn hawkish beleid volhouden?

M&G: Kan de Bank of England zijn hawkish beleid volhouden?

Interest Rates UK
Bank of England BOE.png

Tijdens de bijeenkomst van de Bank of England werd unaniem besloten de rente onveranderd te laten. Deze hawkish beslissing past bij de centrale bank, die sinds 1998 onafhankelijk is van de Britse overheid als het gaat om monetair beleid. Maar nu het Verenigd Koninkrijk tegen een periode van extreme politieke onzekerheid aanhikt, rijst de vraag hoe onafhankelijk de Bank of England nog kan blijven. Dat schrijft Ben Lord, fondsmanager bij de Britse vermogensbeheerder M&G.

'We zien al dat populistische leiders invloed uitoefenen op ogenschijnlijk onafhankelijke centrale banken. Het meest voor de hand liggende voorbeeld is natuurlijk de VS, maar het gebeurt bijvoorbeeld ook in Turkije, waar president Erdogan het hoofd van de centrale bank de deur wees. Zelfs al heeft Trump geen directe controle over de Fed, hij heeft wel invloed op de markt. En de markt dwong de Fed min of meer de rente te verlagen om zo de economie een zetje in de rug te geven', aldus Lord. De druk op de Fed zal in de aanloop naar de presidentsverkiezingen eind volgend jaar alleen nog maar toenemen, denkt Lord. 'Als president Trump erin slaagt om meer renteverlagingen af te dwingen en als hij net voor de verkiezingen de markt weer laat opbloeien door een handelsdeal af te sluiten en kiezers belastingverlagingen voor te houden, dan is hij misschien toch – zoals hij zelf zegt – ‘een zeer stabiel genie’.”

De Bank of England besloot de rente dus niet te verlagen. Het Verenigd Koninkrijk heeft desinflatie vooralsnog kunnen vermijden en dat is in lijn met de plannen van de BoE om de rente te laten stijgen, ongeacht de uitkomst van brexit. Lord: 'Maar als het Verenigd Koninkrijk de EU op 31 oktober zonder deal verlaat en de BoE toch financieel stabiel wil blijven, dan wordt het moeilijk om het huidige rentepercentage in stand te houden, laat staan deze te laten stijgen. De vooruitzichten van de Bank of England zijn tot nu toe altijd gebaseerd op een brexit met een deal; maar nu een no-dealbrexit boven de markt hangt, is dat niet anders geworden.'

Volgens Lord denken sommige beleggers dat een lagere pond sterling (onontkoombaar bij een no-dealbrexit en ook te verwachten als de BoE besluit om tot kwantitatieve verruiming over te gaan) zal leiden tot aanzienlijke geïmporteerde inflatie door een stijging van de exportvraag. 'Een hawkish reactie lijkt hier op zijn plaats, maar het is maar de vraag of een renteverhoging de economie rust geeft als de markt al nerveus wordt door de belofte van een monetaire versoepeling. De Fed dacht in ieder geval van niet en besloot de rente nogmaals te verlagen', stelt Lord.

'Vooralsnog houdt de Bank of England vast aan zijn hawkish beleid en wordt de rente niet aangepast. Maar nu 31 oktober steeds dichterbij komt en de kans op een harde brexit steeds groter wordt, moet het nieuwe hoofd van de BoE sterk in zijn schoenen staan om zich niet te laten verleiden mee te doen aan monetaire verruiming', besluit de fondsmanager.