DWS: EMD in euro's biedt alternatief voor bunds

DWS: EMD in euro's biedt alternatief voor bunds

Emerging Markets Fixed Income EUR
Geld euro.jpg

Duitse bunds staan bekend als een van de veiligste beleggingen van Europa. Maar als je gaat voor koopkrachtbehoud of nominale waarde zijn ze zeker niet perfect. Wie tegenwoordig voor 100 euro een Duitse staatsobligatie met een looptijd van tien jaar koopt, krijgt daar in 2029 nog maar maximaal 95 euro van terug – als we een theoretische inflatie van 1% meenemen in de berekening is dit zelfs slechts 85 euro. Het loont dus om op zoek te gaan naar alternatieven. Roland Gabert, fondsmanager bij vermogensbeheerder DWS, is bijvoorbeeld voorstander van staatsobligaties uit opkomende markten (‘EMD’), mits uitgedrukt in euro's. Dat blijkt uit de “Chart of the Week”.

Hoewel de meeste staatsobligaties uit opkomende markten nog steeds in dollars noteren, is de markt voor staatsobligaties in euro’s sinds 2015 sterk gegroeid. Zo zijn alleen al in 2019 zeven nieuwe landen opgenomen in de JP Morgan Euro Emerging Markets Bond Index. Zoals te zien is in de Chart of the Week is de totale marktwaarde van staatsobligaties uit opkomende markten in euro’s in zes jaar meer dan verdrievoudigd. Roland Gabert benadrukt dat een grotere markt meer mogelijkheden biedt om risico's te spreiden.

Als het gaat om risico hebben staatsobligaties uit opkomende markten niet de AAA-rating die Duitse bunds hebben. De kwaliteit ervan is ongeveer te vergelijken met Europese bedrijfsobligaties. Maar de obligaties uit een aantal opkomende markten bieden wel hogere yields dan Europese bedrijven met dezelfde rating. Dat een derde van de staatsobligaties uit opkomende landen in euro’s tegenwoordig ook een negatieve yield biedt, mag volgens Roland Gabert niet als verrassing komen. Toch blijft deze markt interessant, aldus DWS.