MFS: Beleg in bedrijven die schulden snel kunnen verlagen

MFS: Beleg in bedrijven die schulden snel kunnen verlagen

Fixed Income Financial markets
Begroting.jpg

Nu de leverage van bedrijven tot recordhoogte is gestegen en ook de schuldenniveaus al meer dan tien jaar steeds hoger oplopen, is het voor beleggers nog belangrijker om zorgvuldig en voorzichtig te zijn. Lior Jassur, hoofd Europa voor obligatie research van de Amerikaanse vermogensbeheerder MFS, stelt in zijn rapport ‘Corporarte Leverage Through the Cycle’ dat in deze tijden het best belegd kan worden in bedrijven die, als de cyclus draait, de schulden snel kunnen verlagen.

In het rapport zegt Lior Jassur:

  • Zowel in Europa als in de Verenigde Staten is de schuld van bedrijven de afgelopen tien jaar sterk toegenomen. Centrale banken, die sinds de financiële crisis buitengewone monetaire beleidsmaatregelen hebben genomen, zijn hier mede debet aan.
  • Een andere oorzaak zijn de soepelere kredietvoorwaarden. Niet alleen zijn de kredieteisen minder streng, de voorwaarden om te lenen zijn ook minder belastend voor leners: convenant-lite-leningen zijn terug van weggeweest.
  • Het is belangrijk om te beleggen in bedrijven die bestand zijn tegen economische tegenwind en andere ongunstige omstandigheden.