Ebury: Dollar beleeft rally, risicobereidheid is terug

Ebury: Dollar beleeft rally, risicobereidheid is terug

Currency British Pound US-dollar EUR
valuta 4.jpg

Door Enrique Díaz-Álvarez, Chief Risk Officer at Ebury.

Het blijft onduidelijk waardoor de algemene rally op de financiële markten in de afgelopen weken is ontstaan, maar we kunnen zeggen dat het uitblijven van slecht nieuws, vooral over het handelsconflict tussen China en de VS, beleggers optimistisch maakte.

Van alle G10-valuta profiteerde de dollar hier het meest van: de munt eindigde de week bovenaan. Ook het negatievere nieuws uit de eurozone droeg hieraan bij. De koersen van de meeste valuta uit opkomende markten daalden ten opzichte van de dollar.

Deze week ontstaan twee afzonderlijke bronnen van valutavolatiliteit. In de VS verschijnt vrijdag het banenrapport van augustus en daarna houdt Federal Reserve-voorzitter Powell een toespraak. In het VK heeft premier Johnson geprobeerd om het parlement tijdens de brexit-onderhandelingen buiten spel te zetten, en zullen we nu zien hoe het parlement daarop reageert.

Belangrijke valuta in de detail

EUR

Het nieuws uit de eurozone lijkt maar niet beter te willen worden. Vorige week verscheen alweer een teleurstellend inflatiecijfer, dat van augustus. De kerninflatie (zonder de volatielere prijzen) daalde weer naar 0,9%, dus er is geen spoor van een trend richting het ECB-doel van 'dicht bij maar onder de 2%'. Deze week wordt een overgangsweek; voorafgaand aan de belangrijke ECB-bijeenkomst op 12 september zal er weinig nieuws zijn. We verwachten dat de eurokoers ten opzichte van zijn belangrijkste tegenhangers vooral zijwaartse bewegingen zal maken.

GBP

Of Boris Johnson erin gaat slagen om het parlement in het grootste deel van september en oktober te schorsen, wordt dinsdag al duidelijker, want dan wordt gestemd over een voorstel van Labour om een brexit zonder akkoord te blokkeren. Deze manoeuvres zien wij als een bevestiging van onze visie dat zonder algemene verkiezingen geen brexit kan plaatsvinden. Het is na deze controversiële stap van Johnson opvallend dat de kans op een brexit zonder akkoord op de gokmarkten slechts beperkt is gestegen – van 35% naar iets meer dan 40%. De PMI-indicatoren voor zakelijke activiteit zullen tijdig een indicatie geven van het effect van de brexit op het ondernemersvertrouwen, maar de publicatie van deze cijfers zal waarschijnlijk overschaduwd worden door het nieuws en de uitslagen van stemmingen die deze week uit het Britse parlement komen.

USD

In de VS verschenen vorige week enkele minder belangrijke economische publicaties, die de Federal Reserve weinig houvast gaven. De handelsrelatie tussen de VS en China verslechterde in ieder geval niet verder, en de regering-Trump blijft aanhikken tegen de mogelijkheid om de Amerikaanse dollar met een ingreep te verzwakken – wat dollar-bulls optimistisch maakt.

Het banenrapport dat vrijdag verschijnt is het laatste voorafgaand aan de Fed-bijeenkomst van september. We denken dat deze rapporten in de komende maanden steeds doorslaggevender zullen worden voor het beleid van de Federal Reserve, dus we verwachten vrijdagmiddag wat volatiliteit wanneer de markten de inhoud tot zich nemen.